Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani ochránce, ani nepřítel. Výzkumníci přečetli tři miliony konverzací, aby zjistili, co si lidé myslí o Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: ČTK
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: ČTK

Analytici hledali v konverzacích na sociálních sítích kořeny vztahu obyčejných lidí k Rusku a zjistili, že diskutující nejsou zdaleka rozděleni jen na příznivce a kritiky. Vyhodnocení tří milionů konverzací by mohl využít i stát.

Když se řekne „postoj k Rusku“, není těžké dohledat, co říká ten který politik. Bez odpovědi ale dosud zůstávala otázka, jak na tom jsou „běžní“ lidé.

Má to svou váhu nejen proto, že právě lidé volí politiky. Často se mluví o ruské propagandě a potřebnosti případných protiopatření – jako když BIS upozornila na úskalí výuky dějepisu. Pohled do útrob toho, jak se propaganda šíří, může přispět například k tomu, aby politici nepřijímali změny omezující životy lidí na základě pouhých domněnek.

Příspěvkem k osvětlení postojů lidí je i nová práce českých, slovenských a maďarských analytiků. Projektu, který pod vedením maďarského institutu Political Capital běží dva a půl roku, se za Česko účastnil think tank Pražský institut bezpečnostních studií.

Lidé, kteří vidí „velký špatný“

Práce na analýze více než tří milionů konverzací na sociálních sítích začala v listopadu 2016, sběr dat trval dva roky. Mezinárodní vyhodnocení s názvem Kdo se bojí velkého špatného Ruska? je už veřejné. Název odpovídá ironizujícímu pohledu části společnosti, podle kterého Rusko není tak zlé, jak bývá někdy vykreslováno.

Výzkum je netradiční v tom, že analytici namísto kladení otázek jen četli, o čem si obyčejní obyvatelé Česka, Slovenska a Maďarska veřejně a spontánně povídají mezi sebou na sociálních sítích. Studie vychází z předpokladu, že pro lidi jsou pro chápání okolního světa klíčoví jim blízcí názoroví vůdci, kteří jim pomohou posoudit, co ta či ona zpráva znamená.

Češi jsou vůči Rusku ze všech tří zemí, v nichž výzkum probíhal, nejkritičtější. Komentáře s protiruským vyzněním tvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější