Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čeští učitelé odcházejí do Německa. Vyděláme víc a váží si nás tady, tvrdí

30letá Češka Klára Kunze, která žije v Berlíně od roku 2014 a v současnosti tam pracuje jako učitelka na základní škole. Foto: Veronika Jonášová
30letá Češka Klára Kunze, která žije v Berlíně od roku 2014 a v současnosti tam pracuje jako učitelka na základní škole. Foto: Veronika Jonášová

Do Německa míří nejen čeští lékaři, ale i učitelé. Najdou tu nejen mnohem lepší platové ohodnocení, ale taky větší respekt k tomuto povolání. A Němci posily vítají. V posledních letech je totiž trápí velký nedostatek pedagogů, v zemi jich chybí až 40 tisíc. V Berlíně a v Sasku už se mluví dokonce o krizi.

Třicetiletá Češka Klára Kunze žije v Berlíně od roku 2014. Loni v září se jí splnil velký sen: konečně získala potřebný jazykový certifikát a nastoupila jako učitelka na místní základní školu. Může se tak věnovat své profesi po letech, kdy dělala méně kvalifikované práce. „Žít v zahraničí nebyl nikdy můj sen, ale pak jsem poznala mého dnes už manžela, který žil v Berlíně, a přestěhovala jsem se za ním,“ vzpomíná Klára na své začátky v cizí zemi.

V německé metropoli začínala od píky: nejdříve si vydělávala jako uklízečka, později hlídala děti a pak pracovala jako prodavačka v obchodě s dětským zbožím. I tak si ale na těchto pozicích vydělala víc než jako učitelka v České republice. Do Berlína se sice stěhovala za láskou, rozhodování opustit svou vlast jí ale ulehčovala i situace v jejím oboru.

„V té době prakticky nebylo moc volných míst pro učitele. Mnoho mých spolužáků nenašlo uplatnění jako učitelé a museli se spokojit s jinými obory. Já jsem měla velké štěstí, získala jsem místo jako zástup za mateřskou dovolenou na brněnské základní škole,“ vzpomíná absolventka oboru biologie, geografie a učitelství pro střední školy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Aktuálně pracuje jako speciální pedagožka na státní základní škole, kde učí přírodopis, matematiku, a dokonce i němčinu.

„Na škole jsem jediná cizinka v celém pedagogickém sboru. Mám skvělou školu i kolegy, kteří jsou úžasní a připravení mi kdykoli pomoct,“ tvrdí Klára, která může srovnat německé a české školství i přístup nejen k žákům, ale i k učitelům. Rozdílů je podle ní mnoho.

Učitel v Německu si přijde i na

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější