Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kauza ruských zbrojařů je neprůstřelná, Česká republika zasáhne, je přesvědčena šéfka Navalného týmu

Marija Pěvčich, šéfka Navalného týmu, Fondu boje s korupcí. Foto: z videa Zahraniční život předního ruského konstruktéra raket na YouTube kanálu Alexej Navalnyj
Marija Pěvčich, šéfka Navalného týmu, Fondu boje s korupcí. Foto: z videa Zahraniční život předního ruského konstruktéra raket na YouTube kanálu Alexej Navalnyj

ŠIZO neboli „štrafnoj izoljator“ znamená česky samotka. V cele o velikosti dva a půl krát tři metry strávil ruský opoziční politik Alexej Navalnyj už více než 165 dní. Přesnou kopii této cely dovezl a minulý týden nainstaloval na pražském Staroměstském náměstí Navalného tým v čele s jeho novou šéfkou, investigativní novinářkou Marijou Pěvčich.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Těsně před zahájením výstavy skupina publikovala zjištění, že rodina Putinova zbrojaře Borise Obnosova má v Praze nemovitosti za miliony. S Marijou Pěvčich jsme se bavili

  • o této kauze,
  • o jejích možných dopadech
  • i o Navalného vyhlídkách do budoucna.

Mají dnes investigativní zjištění stejný politický i veřejný dopad jako dříve? Nebo zprávy ohledně dalšího ruského zkorumpovaného úředníka, který ukradl miliony a pořídil si za ně nemovitosti na Západě, už nikoho jen tak nerozhodí?

Podobné informace mají pořád stejnou odezvu. Vaše druhá otázka plyne z profesní deformace investigativní novinářky. Občas je třeba se na věci podívat s větším odstupem, abyste pochopila význam toho, co děláte.

Vzpomínám si na rok 2017, kdy jsme pracovali na Medvěděvově kauze (investigativní snímek o tehdejším ruském premiérovi Dmitriji Medvěděvovi s názvem On vam ně Dimon, v překladu Pro vás žádný Dimon, pozn. red.). Zdálo se, že už s ničím větším nikdy nepřijdeme a investigace ztratí význam. Pak se ale objevil Putinův palác (dokument z roku 2021 Palác pro Putina, příběh největšího úplatku, pozn. red.) a tak dále.

Pocit, že naše práce už k ničemu nevede, je cyklický – přichází a znovu odchází. Jste příliš zapojená do procesu investigace, abyste mohla získat objektivní obraz a odhadnout dopad této práce.

Marija Pěvčich (druhá zleva) spolu s představiteli ruského občanského sdružení Věsna, Staroměstské náměstí v Praze. Foto: investigace.cz

Takže reakce na vaše zjištění je stejně silná, jen není vidět, protože ruský represivní aparát neumožňuje, aby byla viditelná?

Jakou reakci myslíte?

Po filmu o Medvěděvovi vyrazili Rusové na náměstí.

Předpoklad, že po každém investigativním zjištění by lidé měli vycházet do ulic na demonstrace a že podle toho se pozná úspěšná investigativní kauza, není správný. Úspěch investigativního vyšetřování lze hodnotit podle různých měřítek. V některých kauzách je úspěchem zatčení dotyčné osoby nebo zmrazení nemovitosti.

Po vydání kauzy Šeherezáda (zjištění, že superjachta Šeherezáda, která kotvila v italském přístavu Carrara, patří Vladimiru Putinovi, pozn. red.) nikdo neočekával, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější