Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vládě chybí 50 miliard za emisní povolenky. Možností je i nový rozpočet, připouští ministr Hladík

V rozpočtu ministerstva životního prostředí je i 50 miliard, které jsou součástí Modernizačního fondu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
V rozpočtu ministerstva životního prostředí je i 50 miliard, které jsou součástí Modernizačního fondu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Schodek státního rozpočtu se již nyní rychle blíží k cifře 295 miliard korun, kterou si přitom vláda stanovila jako výši deficitu pro celý rok. Ve finančním plánu státu zároveň zůstává řada nejistot. Ta úplně největší se skrývá v kapitole ministerstva životního prostředí, kde se počítá s 50 miliardami z takzvaného Modernizačního fondu. To ale evropská pravidla nedovolují. Ministr životního prostředí Petr Hladík v rozhovoru pro Deník N připustil, že kvůli tomu bude muset dojít k novelizaci letošního státního rozpočtu. Jeho schodek by v takovém případě patrně výrazně vzrostl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Příjmy ministerstva životního prostředí v rozpočtu pro letošní rok nebývale vzrostly. Zatímco loni počítalo s příjmy necelých 40 miliard, letos je to 94 miliard. Velká část pochází z prodeje emisních povolenek, které si musí na evropské úrovni kupovat firmy vypouštějící do vzduchu znečišťující látky.

Až do konce letošního roku lze část výnosu použít jako příjem státního rozpočtu. Zbytek jde do takzvaného Modernizačního fondu určeného na podporu čisté energetiky a energetických úspor. Pro jeho využití jsou pevně daná pravidla, musí jít o projekty vedoucí k dekarbonizaci české ekonomiky.

„Není možné peníze, které jsou v něm alokované, prostě vzít a použít je jako položku v příjmech státního rozpočtu,“ vysvětluje vedoucí Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky Tomáš Jungwirth Březovský.

Jenže právě to se při přípravě letošního rozpočtu stalo. V kapitole ministerstva životního prostředí se ocitlo 50 miliard z Modernizačního fondu. V rozhovoru pro Deník N ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) připustil, že tyto peníze bez odpovídajících ekologických projektů na výdajové straně nemohou být příjmem státního rozpočtu. „Ale to zná každý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější