Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maluje ptáčky a posílá je těm, kdo pomáhají Ukrajině. Aby věděli, že to neskončilo

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lenka Benešová od začátku ruské války na Ukrajině už pomohla vybrat na pomoc zasažené zemi milion korun. Maluje ptáky a každému, kdo přispěje alespoň tisíc korun organizaci pomáhající napadené zemi, pošle originální obraz. Za uplynulý rok jich autorka a překladatelka namalovala bezmála pět set.

Stačí vyplnit formulář a nahrát potvrzení o úhradě daru pro některou z organizací. Zájemcům pak Lenka Benešová pošle malbu na akvarelovém papíře. Všechny obrazy jsou součástí jejího projektu #PtáčciProUkrajinu, který každý den propaguje na svých sociálních sítích.

Na svých webových stránkách propaguje sbírky Člověka v tísni a Paměti národa a iniciativu Dar pro Putina. Malbu však lze získat také za příspěvek některé jiné neziskové organizaci, které pomáhají napadené Ukrajině. Právě „neziskovky“ totiž podle Benešové v posledních letech čelily silné vlně dehonestace, mimo jiné i kvůli ruským dezinformacím.

Autorka před několika dny překročila významný milník. Na pomoc Ukrajině se díky její iniciativě podařilo vybrat více než milion korun. V době, kdy vznikal rozhovor s Deníkem N, namalovala 497 členů „ptačí armády“.

Benešová doufá, že její malby ptáků slouží lidem jako připomínka toho, že pomáhat napadené zemi je stále potřeba. „Tím, že si ho vystaví někde na zdi, chodí kolem něj a vidí ho, mají stále připomínku toho, že to neskončilo,“ věří.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Co Lenku Benešovou inspirovalo k pomoci Ukrajině?
  • Kolik času malbě věnuje?
  • Jak vnímá překročení hranice milionu vybraných korun?
  • Překvapila míra solidarity s napadenou zemí ve společnosti?
  • Setkala se za dobu, co maluje, s kritikou?

Jak vznikl nápad pomáhat Ukrajině prostřednictvím malby?

Já jsem si malovala nějaké obrázky už od ledna či dřív. Dělala jsem svůj atlas, ilustrace ptáčků, kteří jsou u nás v regionu nejčastější. A když Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, byl to pro mě naprostý šok. Skončil svět, který známe, který nebyl dokonalý, ale měl nějaké mantinely, které prostě padly, a mě to na několik dní naprosto paralyzovalo.

Viděla jsem tu obrovskou míru solidarity v naší společnosti, kdy všichni začali sbírat a kupovat věci, vozit je do různých center, přátelé začali také jezdit na Ukrajinu a vyzvedávat lidi na hranicích. Začaly se také formovat různé skupiny překladatelů, které chtěly pomáhat v centrech uprchlíkům. Nebyla jsem ve stavu, kdy bych mohla něco takového dělat, protože jsem byla opravdu sesypaná.

Když jsem však viděla ty obrázky, které jsem si malovala jen tak sama pro sebe a nechtěla jsem je původně nikomu dávat ani prodávat, řekla jsem si, že zkusím tuto variantu. Že jako poděkování každému, kdo přispěje a pošle mi přes formulář potvrzení, pošlu ten obrázek.

To jsem vyhlásila na sociálních sítích a za dvacet minut bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější