Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Největší pozemní přezbrojení armády v detailu: Co Česko pořizuje a proč to potřebuje?

Bojové vozidlo pěchoty CV90 výrobce BAE Systems. Foto: BAE Systems
Bojové vozidlo pěchoty CV90 výrobce BAE Systems. Foto: BAE Systems

Česko včera podepsalo smlouvu se švédským výrobcem pásových obrněnců CV90 na pořízení 246 kusů těchto vozidel a oznámilo záměr koupit kolem 70 německých tanků Leopard v nejmodernější konfiguraci 2A8. Přinášíme detaily k rozhodnutí o největším přezbrojení těžké pozemní techniky v české historii.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

To rozhodnutí má jednu historickou paralelu. Čeští politici a vojáci jej začali chystat rok po ruské agresi proti Ukrajině. A stvrdili ho také rok po ruské agresi proti Ukrajině.

Jenom se do předchozího odstavce vešly hned dvě ruské agrese – ta z roku 2014, po níž se náhrada dosluhujících obrněnců BVP-2 začala chystat, a ta z roku 2022, která pokračuje dosud v podobě největší války v Evropě od konce té druhé světové.

Bylo potřeba ještě druhé ruské agrese, aby se Česko stalo zemí, v níž náčelník generálního štábu úplně na rovinu řekne: „Pokud by nám hrozil ozbrojený konflikt vysoké intenzity a většího rozsahu, pokud bychom měli nasazovat vojáky do velké války, tak v dohledné době je protivníkem Rusko.“

K tomu, aby česká armáda obstála v případě nutnosti ve válce, o níž Karel Řehka ve výše citované větě v rozhovoru pro Deník N mluvil, učinila včera vláda důležitý krok: schválila nákup 246 moderních bojových vozidel pěchoty a „zhruba sedmi desítek“ tanků. Podle materiálu, který má redakce k dispozici, může jít až o 77 tanků.

Je to součást velkého přezbrojení armády, které je v běhu. Už dříve byly uzavřené kontrakty na bojové vrtulníky (první by měly do Česka dorazit v nejbližší době), děla, izraelské radiolokátory či systémy protivzdušné obrany. Jedná se i o pořízení špičkových bojových letounů F-35.

Role na bojišti

Úkolem pásových bojových vozidel pěchoty je zvýšit mobilitu a ochranu pěšáků na současném bojišti – taktika české armády je uzpůsobená tomu, že z vozidel majících tříčlennou osádku sesedá v boji celkem osmičlenný výsadek pěšáků, případně různí specialisté.

Tanky zase pravidelně v mírových dobách čelí úvaze, že už jsou překonanou zbraní, boje o Ukrajinu ale ukazují, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější