Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Obrana v centru pozornosti. Obrněnce, tanky a také spory Černochové

Pásový transportér CV90. Foto: BAE Systems
Pásový transportér CV90. Foto: BAE Systems

Ministerstvo obrany se pod vedením Jany Černochové dostává do centra zájmu. Vedle miliard korun za tanky a obrněnce je to i kvůli sporům, které se kolem šéfky rezortu v poslední době objevují. A pro koho budou vládní škrty nejvíc bolavé?

Situaci v armádě rozebral Jan Wirnitzer, vládní ozdravný balíček Jan Úšela a zbytkem dění vás provede Prokop Vodrážka.

Obrana ožila

Měsíc a půl před důležitým summitem NATO ve Vilniusu se české ministerstvo obrany ocitlo v centru pozornosti. Dnes oznámilo schválení a uzavření smlouvy na nákup 246 pásových obrněnců a záměr koupit přibližně sedm desítek tanků.

Do vlastní obranyschopnosti stát investuje šedesát miliard korun za pásové obrněnce, cena tanků upřesněna nebyla. Při počtu sedmdesáti kusů by ale také činila (zřejmě nižší) desítky miliard korun. V případě obrněnců půjde o švédský typ CV90, u tanků o německý Leopard 2A8. Oba typy platí za prověřenou a výkonnou techniku, podobnou mají i čeští spojenci.

Nová vozidla mají být součástí těžké brigády, kterou armáda modernizuje. Právě tato brigáda je součástí českého závazku k NATO – Češi se původně zavázali, že ji do roku 2026 budou mít připravenou podle aliančních standardů. To už ale stihnout nejde.

Avizované nákupy vozidel ale nejsou to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější