Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sýrie vyváží do arabských zemí kokain pro chudé. I díky němu zažívá diktátor Asad comeback

Syrský diktátor Bašár Asad po příletu do saúdskoarabské Džiddy, kde se po víc než deseti letech účastní summitu Ligy arabských států. Foto: SPA via ČTK, AP
Syrský diktátor Bašár Asad po příletu do saúdskoarabské Džiddy, kde se po víc než deseti letech účastní summitu Ligy arabských států. Foto: SPA via ČTK, AP

Arabské státy normalizují vztahy s brutální diktaturou Bašára Asada. Odvolávají se na to, že chtějí učinit přítrž droze, která proudí na jejich území.

Původně to měl být stimulant pro lidi s poruchami pozornosti.

Fenetylin hydrochlorid vyvinula pod obchodním názvem Captagon německá farmaceutická firma v 60. letech minulého století. O dvacet let později postavila většina zemí jeho užívání mimo zákon, protože se zjistilo, že je tato psychoaktivní látka silně návyková. A captagonu se začalo přezdívat kokain pro chudé.

Jenže tou dobou se už ve velkém užíval v Saúdské Arábii a dalších zemích Perského zálivu. Poruchy pozornosti si jím tamní obyvatelé neléčili; užívali ho rekreačně. Některým pomáhal učit se a pracovat, jiným odřídit dlouhé vzdálenosti. Další ho polykali, aby vydrželi celonoční party.

Jinými slovy: mnozí se na droze stali závislými.

A této slabiny využívá Sýrie, která se po vyloučení z mezinárodního společenství kvůli porušování lidských práv a brutálním potlačení revoluce propadla do těžké hospodářské krize. Malé captagonové tabletky se teď vyrábějí na Asadovým režimem ovládaných územích a vyvážejí do okolních zemí.

Ovšem zdá se, že sousední vlády už toho mají plné zuby.

Řešení? Přijmout Sýrii zpět do Ligy arabských států a obnovit vztahy s Asadem. Ať Sýrie začne vydělávat na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější