Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak být cool? S výplněmi ve rtech, bubble tea v ruce a se slámou v mozku

Kristal Shine, Anna Šulcová a Dominique Alagia ve filmu Cool Girl! Foto: Donart
Kristal Shine, Anna Šulcová a Dominique Alagia ve filmu Cool Girl! Foto: Donart

Do českých kin vstupuje nový český film Cool Girl! Adaptace červené knihovny pro pubertální dívky je špatná tak moc, že je pro recenzování možná až příliš snadným terčem. Přesto mimoděk odhaluje víc, než by možná sama chtěla. Nebo než bychom chtěli my diváci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Všednodenní podvečer v nákupním centru na pražském Chodově. Mezi nakupujícími se proplétají skupinky dívek v opulentních večerních róbách.

Flitry na šatech se blýskají stejně jako lesky na našpulených rtech a lak na dlouhých nehtech. Dívky míří na premiéru nového českého filmu Cool Girl, který se hodlá stát hitem kin nadcházejících týdnů, především mezi mladými divačkami.

Tento potenciál ale takhle slabý film nejspíš nemá. Nejsme v nadupaném a profesionálně natočeném světě loňského hitu Vyšehrad: Fylm, Cool Girl! je takový hit pro mladé z Wishe. Hitovost si ale pojistil jinak: angažováním v mladé generaci známých influencerek, které teď budou film propagovat na svých sociálních sítích ostošest. Ale bude to stačit?

Tina, Marta, Anet

„Bez sociálních sítí žijí jen důchodci a divný lidi,“ dozvíme se z úst jedné z hrdinek záhy po začátku filmu. To zjevně hereckým představitelkám nehrozí, na sociálních sítích jsou jako doma.

Čtyřiadvacetiletá Anna Šulcová má na Instagramu 950 tisíc sledujících, dalších 880 tisíc ji sleduje na TikToku, její videa na YouTube mají i více než milion zhlédnutí. V Cool Girl! ztvárnila tanečnici Tinu, která žije s matkou samoživitelkou (Kateřina Brožová).

Jednadvacetiletá Kristýna Kotianová alias Kristal Shine má na Instagramu 147 tisíc sledujících, dalších 492 tisíc sledujících má na TikToku. Na YouTube příliš činná není, objevila se zato v reality show Like House. Ve filmu ztvárnila influencerku Anet, která touží po herecké dráze, její otec (Jan Šťastný) ale její kariéře moc nepřeje.

Osmnáctiletou Dominique Alagia sleduje na Instagramu 332 tisíc fanoušků, dalších 816 tisíc jich má na TikToku, na YouTube činná není. Objevila se v reality show Like House a Česko hledá Superstar. Ve filmu hraje sportovkyni Martu, která se bojí, že její otec (Filip Blažek) matku (Sabina Laurinová) podvádí.

Všechny tři hrdinky spojuje účast v jakési filmové variantě soutěže Miss nazvané titulním souslovím Cool Girl. Tady se utkají o vítězství a nejspíš i o sympatie publika. Pokud toto publikum tak dlouho v kině vydrží.

Sestavu influencerek doplňuje nižší liga českých herců v čele s Kateřinou Brožovou, Sabinou Laurinovou, Filipem Blažkem či Janem Šťastným. Předlohou je stejnojmenný románek Leny Valenové, režisérem debutující Jeremy Tichý.

Drogerie, bubble tea, bagety

Film má v rukávu zdánlivě všechny trumfy. Hereckou účast tří mladých dívek se statisíci fanoušků na sociálních sítích, úspěšnou literární předlohu a cílení na mladé publikum, které jinak většina domácích filmů spíše ignoruje. Loni jsme tu měli Banger, Párty Hárder nebo zmíněný Vyšehrad: Fylm. Tržby druhých dvou filmů ukázaly, že mladí diváci o české filmy stojí, kritický ohlas toho prvního zas to, že nemusí být úplně hloupé.

To bohužel není případ Cool Girl! Film nenabízí víc než banální scénář plný nevypointovaných situací, neobratné herecké výkony, režisér během režírování nejspíš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Sociální sítě

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější