Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádné zápisové lístky a prioritní škola. Šéf Cermatu popisuje plánované změny přijímaček

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Miroslav Krejčí. Foto: Cermat
Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Miroslav Krejčí. Foto: Cermat

„Angličtina se bude dělat jen v jeden řádný termín, konkrétně v druhý den,“ říká ke změně v přijímacích zkouškách na střední školy Miroslav Krejčí, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). V rozhovoru popisuje, jak by se už příští rok mohl změnit systém podávání přihlášek, na kolik škol by se děti mohly hlásit a jak je rozřadí elektronický systém.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak bude příští rok vypadat přijímací zkouška z angličtiny.
  • Jaké další testy by mohl Cermat v budoucnu připravit.
  • Na kolik škol by se děti mohly hlásit příští rok a na kolik v dalších letech.
  • Jak se změní první kolo, v němž má odpadnout čekání na odvolání.
  • Proč se bude muset změnit školský zákon a do kdy se to musí stihnout.

Ministr školství Mikuláš Bek serveru Seznam Zprávy řekl, že je „šance, že by se za rok přihlášky podávaly elektronicky“. Co nyní v Cermatu připravujete? Jaký je plán?

Aktuálně sedíme s týmem ministerstva školství a diskutujeme nad tím, jaké jsou možné legislativní změny, které by se daly stihnout do konce tohoto kalendářního roku.

Musíme totiž najít soulad v tom, jak máme nechat postavit informační systém, který bude v tom přihlašovacím procesu pomáhat.

Studenti by tedy už příští rok teoreticky nemuseli absolvovat čekání na výsledky odvolacích řízení, kdy musí školy počkat deset dnů, dokud se nerozhodnou přijatí žáci, zda skutečně nastoupí, nebo nenastoupí, a pak teprve přijímají ty pod čarou? Někteří studenti tak ještě stále neví, zda se někam dostali, a absolvují nekonečné fronty v druhém kole.

To je v podstatě přímé zadání pana ministra, kdy máme najít způsob, jak zlepšit současný nevyhovující stav, kterého jsme byli letos svědkem. Prakticky jediným smysluplným řešením je to, že dojde k rozřazení žáků na školy hned po zveřejnění výsledků.

Žáci budou muset závazně určit prioritu škol už na přihlášce, nebudou se tedy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější