Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podpora vlády před úsporným balíčkem rostla, hnutí ANO i SPD naopak ztrácela, ukazuje průzkum

Vláda chce příští rok šetřit. Do návrhu rozpočtu by se měl propsat i konsolidační balíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vláda chce příští rok šetřit. Do návrhu rozpočtu by se měl propsat i konsolidační balíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Strany vládní koalice šly do aktuálních debat o konsolidačním balíčku i důchodové reformě v dobré pozici. Podle dat agentury Median dokázaly v dubnu svou stabilní podporu mezi voliči dokonce vylepšit, naopak obě opoziční sněmovní hnutí zhruba dva týdny před oznámením klíčových vládních opatření ztrácela.

Hnutí ANO by podle nejnovějšího volebního modelu agentury Median vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. Podpořilo by jej 31 procent lidí, což by mu stačilo na pohodlné vedení. Oproti předchozímu šetření u stejné agentury by si ale nejsilnější opoziční subjekt znatelně pohoršil, oslabil by o 3,5 procentního bodu.

Dlouhodobý pohled na data agentury Median ukazuje, že hnutí ANO posiluje. V opozici se mu v posledním zhruba půl roce daří získávat nové příznivce, což vedlo k březnovému maximu podpory. Tehdy výzkumníci Andreji Babišovi a jeho lidem naměřili podporu 34,5 procenta.

Nyní se hnutí svou silou vrátilo na podzimní zisky. Přesto však podpora hnutí ANO zůstává velmi vysoká, a to jak ve srovnání s konkurencí, tak i s volebním ziskem z roku 2021, který překonává o zhruba čtyři procentní body.

Šetření, které dnes agentura zveřejnila, se uskutečnilo v průběhu měsíce dubna a skončilo 2. května. Nezachytilo tak aktuální debaty o konsolidačním balíčku a důchodové reformě, které Fialova vláda představila až v průběhu měsíce.

Je možné, že skok hnutí ANO na 34,5 procenta v minulém měření byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější