Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válečná stezka: Boje se přenesly do vzduchu, ruské nervy napjaté k prasknutí a o ptačí pomoci

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Přinášíme přehledné sedmidenní shrnutí nejdůležitějšího dění v ruské agresi proti Ukrajině. V uplynulých dnech se ponejvíce bojovalo ve vzduchu – Kyjev zažil jedno z nejmasivnějších ostřelování za celou válku. Rány ale sčítá i Moskva. A Ukrajinci sami popisují, kde se v jejich armádě mohou vzít lidé se sympatiemi pro nacistickou symboliku.

Válečná stezka je úterní formou newsletteru Pointa N. Má nadčasovou podobu a zasazujeme v ní do kontextu hlavní události, které válečné dění v současnosti ovlivňují. Na týdenní bázi se doplňuje s denním přehledem nesoucím název Vývoj bojů.

Věnujeme se i neotřelým úhlům pohledu, možným dalším scénářům vývoje či technice v centru pozornosti. Každý týden přinášíme tip na sbírku či projekt, jímž lze napadené Ukrajině pomoci.

Nejdůležitější dění

Válka ve vzduchu: To zásadní v uplynulých sedmi dnech se odehrávalo spíše ve vzduchu než na zemi: Rusko, ale i Ukrajina přenesly do této domény těžiště svých operací. Zatímco boje na zemi nebyly tak prudké jako dříve, například Kyjev čelil mimořádně intenzivním úderům.

V noci na 28. května byl poplach dlouhý 5 hodin a 17 minut. V noci na 29. května to bylo čtyři hodiny 18 minut. Devětadvacátého jedna hodina 14 minut před polednem a 56 minut odpoledne, v noci na úterý dvě hodiny 40 minut, v součtu čtrnáct a půl hodiny poplachu za necelé tři dny.

Na Kyjev mířila většina těchto útoků, tvořených podle ukrajinských počtů 110 sebevražednými drony íránského původu, 37 střelami s plochou dráhou letu Ch-101 či Ch-555 a jedenácti řízenými střelami Iskander (ve verzi s plochou dráhou letu i ve výkonnější verzi balistické, bez upřesnění, kolik jakých střel bylo).

Většinou, když v médiích čtete, že ukrajinskými městy otřásly exploze způsobené útokem ze vzduchu, jde o práci protivzdušné obrany. Nejinak tomu bylo i teď.

Proč Rusko vytrvale ostřeluje Kyjev, i když se o jeho obranu naprostá většina útoků rozbíjí? Může za tím být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější