Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šimpanzi tu volně sice už nežijí, zato zde najdete největší šimpanzí sirotčinec na světě

Ještě kousek a jste v největším šimpanzím sirotčinci. Foto: Chimfunshi Wildlife Orphanage
Ještě kousek a jste v největším šimpanzím sirotčinci. Foto: Chimfunshi Wildlife Orphanage

Zambijský deník Zuzany Mukumayi Filipové: Kousek od zambijských hranic s Kongem nalezlo útočiště sto třicet šimpanzů zachráněných z ilegálního zajetí či lovu na maso. A přestože v Zambii už tyto lidoopy ve volné přírodě nenajdete, je sirotčinec v Chimfunshi největší na světě.

Už v informačním letáčku se dočtete, že Chimfunshi Wildlife Orphanage v podstatě není turistickou atrakcí, ale slouží hlavně k poskytnutí útočiště šimpanzům v tísni, ochraně místní biodiverzity a environmentálnímu vzdělávání. Chtěla jsem ho ale navštívit již před devíti lety, kdy jsem se do Zambie poprvé přestěhovala. Nachází se zhruba patnáct kilometrů (ale skoro hodinu jízdy autem) od hlavní dálnice spojující provincii Copperbelt s hlavním městem severozápadní province Solwezi.

Letošní jarní prázdniny mého tříletého syna se nakonec ukázaly jako skvělá příležitost vydat se na vlastní pěst sirotčinec v Chimfunshi prozkoumat. Na webu se dočtete, že k návštěvě potřebujete vlastní auto a že většina návštěvníků přijíždí jen na otočku – podívat se na šimpanze.

Mě ovšem lákalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější