Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dá se prosvítit k obezitě a ekologickému rozvratu?

Tmu bychom měli aktivně chránit. Foto: Unsplash
Tmu bychom měli aktivně chránit. Foto: Unsplash

Tma je pro život obecně stejně důležitá jako světlo. Važme si jí, chraňme ji a opatrujme, píše ve své nejnovější knize přesvědčivě švédský vědec Johan Eklöf. V zájmu přežití našeho i všech ostatních živočichů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Světlo je jednou ze základních podmínek existence všeho živého. Naopak tmy se často bojí nejen děti, ale v metaforickém smyslu temnoty či tmářství získává rovněž negativní symbolické významy. Švédský vědec (zkoumající původně především netopýry) Johan Eklöf ve své knize Manifest za tmu ale přesvědčivě ukazuje, že pro život na Zemi je tma stejně důležitá jako světlo. Třetina všech obratlovců a téměř dvě třetiny bezobratlých pomyslně „ožívají“ právě v noci. Většina aktivity v přírodě, jako je páření, lov, rozklad a opylování, se odehrává až poté, co my lidé večer usneme.

Ostatně větší část savců dodnes patří mezi soumračné živočichy, kteří jsou nejméně aktivní za bílého dne. A pro naše pradávné předky to platilo stoprocentně: v dobách, kdy naši planetu ovládali dinosauři, se předchůdci dnešních savců odvažovali za potravou teprve ve chvíli, kdy se slunce ocitlo nízko nad obzorem, zrodili se v šeru.

Když pak dinosauři vymřeli, zaplnili savci náhle uvolněné niky, rozšířili se, vyrostli a odvážili se ven i za denního světla. Jak ale Eklöf dodává: „Dodnes naši psi zachytí stopu lépe ve večerním vlhkém vzduchu, a pokud vidím losa přejít přes silnici, po poli utíkat lišku a z okraje lesa na mě zasvítí kuní oči, je to právě na mých podvečerních toulkách.“

Světelná zkáza

Umělé vytlačovaní přirozené tmy z našeho života, stejně jako její upírání ostatním živočišným druhům představuje dle švédského vědce chybu s fatálními následky. Eklöf obsáhle dokumentuje a sugestivně líčí, jak devastující účinky má umělé osvětlení na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Ekologie

Literatura faktu

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější