Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stopy ruských zbraní vedou přes Čínu a Hongkong: popisujeme, proč se sedm čínských firem může dostat na černou listinu EU

V ČLR sídlící Sinno Electronics láká zákazníky "svými schopnostmi, díky nimž jsme váš ideální partner pro zisk součástek". Zdá se, že v ní ideálního partnera našli zejména Rusové. Foto: irissca, Adobe Stock
V ČLR sídlící Sinno Electronics láká zákazníky „svými schopnostmi, díky nimž jsme váš ideální partner pro zisk součástek“. Zdá se, že v ní ideálního partnera našli zejména Rusové. Foto: irissca, Adobe Stock

Evropská komise navrhuje sankce proti sedmi firmám sídlícím v Čínské lidové republice, které „pohánějí ruský válečný stroj“. Poté co se ruský premiér Mišustin v Číně dočkal „studené sprchy“, popisujeme, jak právě tato (zdánlivě) čínská sedmička pomáhá Moskvě obcházet sankční systém.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ruský premiér Michail Mišustin se minulý týden vydal do Číny jako host rusko-čínského obchodního fóra. Konalo se v Šanghaji a Mišustina a jeho delegaci tam měla přijmout přímo hlava Čínské lidové republiky Si Ťin-pching.

Čínská pohostinnost je pověstná, ale má svá specifická pravidla. Například se stává, že vás hostitel osobně vyprovodí nejen ze svého domu, ale až na místo, odkud se vydáváte na cestu domů. Bohaté pohoštění a neméně nabitý program jsou samozřejmostí – je nepřípustné, aby se host v péči hostitele nudil!

A hlavní tíha odpovědnosti leží právě na hostiteli. Váženému hostu se má dopřát pokud možno co největší volnost, aby si na návštěvě počínal, jak jen sám uzná za vhodné. Pravda, nemusí se zrovna chovat jako hulvát a šlapat po jednom společenském tabu za druhým. Ale jinak? Jako doma!

Ovšem když je hostem premiér země, která vede brutální válku proti svému menšímu sousedovi na západě a s tím velkým na východě si zároveň slibuje „přátelství bez hranic“, přestože ve skutečnosti ty hranice existují a není jich zrovna málo, může ta pohostinnost dopadnout jinak.

Mišustin a jeho delegace (kterou tvořilo i několik ministrů a ministerských náměstků, šéfové bank VTB a Sběrbank a oligarcha Alexej Mordašov) se v Šanghaji dočkali „studené sprchy“, napsali o fóru ruštízahraniční novináři.

Mišustinův čínský protějšek Li Čchiang se setkání vůbec nezúčastnil a místo něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější