Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidovci mají lídry do eurovoleb nečekaně brzy, musí ale vyřešit velké dilema

Jedničkou lidovců pro evropské volby bude Tomáš Zdechovský. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jedničkou lidovců pro evropské volby bude Tomáš Zdechovský. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Lidovci jako první významná strana vybrali své lídry do evropských voleb. Ty se přitom uskuteční až za rok v červnu. KDU-ČSL nyní nečeká kampaň, ale důležité červnové jednání s partnery v rámci koalice Spolu. Otevřené zůstávají obě možnosti, tedy samostatný i společný postup.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lidovci o víkendu jako jedničku do voleb zvolili europoslance Tomáše Zdechovského, záda mu kryjí náměstek jihočeského hejtmana František Talíř a další současná členka Evropského parlamentu Michaela Šojdrová.

Až z pátého místa má za KDU-ČSL jít do voleb nezařazený senátor Pavel Fischer. Díky jeho široké známosti, kterou mu zajistily zejména dvě prezidentské kandidatury, by se strana mohla snažit získávat další voliče. Sám Fischer, pokud bude chtít získat europoslanecký mandát, ale bude muset spoléhat na preferenční hlasy.

Páté místo na kandidátce lidovců je totiž bezpochyby nevolitelné, strana ve čtyřech předchozích volbách získala nanejvýš tři mandáty, nyní má dva zástupce. Zmínění Zdechovský a Šojdrová minule dokázali přeskočit lídra kandidátky.

Dvě křesla by v případě samostatné kandidatury mohla být pro KDU-ČSL pomyslným stropem i za rok. Proti lidovcům hraje fakt, že příští volby by mohla provázet vyšší volební účast. Při kláních s nižší účastí si tradičně dokázali se svými věrnými a mobilizovanými voliči vždy velmi dobře poradit.

Nyní ale lze předpokládat, že hnutí ANO bude výrazně mobilizovat své voliče proti vládě. Strany pětikoalice naopak budou tlačit na své příznivce, aby opozici před nadcházejícími sněmovními volbami nenechali příliš nadechnout.

Volební účast by se tak tentokrát mohla vyšponovat, což hraje právě proti stranám s menším pevným voličským jádrem, mezi něž lidovci patří.

Úskalí samostatné kandidatury

Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity si dokonce myslí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější