Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uplácí se a faulují nás i sudí, napsal šéf Živanic, ale důkazy nemá. Zaříznou nás jak podsvinče, tuší

Situace, která dotlačila šéfa Živanic k otevřenému dopisu. Rozhodčí Josef Váňa měl podle jejich názoru inzultovat hráče Živanic. Foto: Repro TV COM
Situace, která dotlačila šéfa Živanic k otevřenému dopisu. Rozhodčí Josef Váňa měl podle jejich názoru inzultovat hráče Živanic. Foto: Repro TV COM

Fotbalové Živanice hrající třetí nejvyšší fotbalovou ligu přišly v posledních dnech s vážným obviněním. Jejich předseda Petr Špaček v otevřeném dopise uvedl, že sudí řídí zápasy tendenčně a podle toho, jestli mužstvo platí, nebo neplatí. Argumentoval několika situacemi z posledních zápasů, které mužstvo z Pardubického kraje odehrálo v České fotbalové lize (ČFL). Deník N se podíval na to, jestli jsou argumenty klubu podložené a jak může jeho prohlášení dopadnout.

Špaček situaci v otevřeném dopise popisoval jako neúnosnou. Vrcholem podle něj byly dvě situace: jednak zranění živanického útočníka Tomáše Kakrdy a pak také „hrubý faul rozhodčího na hráče“ (v odkazu v 86. minutě utkání) ze zápasu s Pískem. „Jsem z toho znechucený. Udělal jsem to, protože si myslím, že je fotbalu potřeba pomoct, aby se vyhrabal z těchhle s*aček. Takhle to nejde,“ vysvětlil Špaček pro Deník N.

Dopis zveřejnil na svých stránkách a poslal i do redakce Sportu. V něm označuje třetí ligu za „žumpu“. Jeho text vyvolal velký mediální zájem, jeho obviněními se začala zabývat i Fotbalová asociace České republiky (FAČR), pod kterou soutěž spadá.

Nezdá se však, že by se svou snahou uspěl. „Ty situace, které oni zmiňují, jsou zaznamenány na videu a jsou v rámci pravidel vyřešeny správně. Je tam jedna sporná situace, ale konzultovali jsme to i s pravidlovým expertem Jiřím Kurešem. Rozhodčí rozhodl tak, jak rozhodl, a dal žlutou kartu. Bohužel je z toho zranění, což je mrzuté, ale to jde mimo rozhodčího,“ říká předseda komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ) Martin Schröter.

Dále tvrdí, že ho reakce Živanic překvapila, protože si dříve na nic podobného nestěžovaly. Jakékoliv ovlivňování zápasů kategoricky odmítá. „Rozhodčí dělají chyby a budou dělat chyby.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější