Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hyperaktivní“ prezident v domácím vězení. Sarkozyho pronásledují trestní kauzy, vliv na politiku ve Francii ale má stále

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Foto: Benoit Tessier, Reuters
Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Foto: Benoit Tessier, Reuters

„Bude to dlouhá bitva, ale povedu ji až do konce,“ prohlásil bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy jen několik dní poté, co mu odvolací soud potvrdil tříletý trest za korupci a obchod s vlivem. Osmašedesátiletého muže, kterému se přezdívalo hyperaktivní prezident, tak časem čeká usedlejší život, než na jaký byl zvyklý. Jeden rok vězení totiž dostal nepodmíněně (další dva podmíněně). „Odsedět“ si ho může doma, kde ho bude hlídat elektronický náramek. Na tři roky má také zákaz působení ve veřejné funkci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Exprezident z let 2007 až 2012 Sarkozy, který nadále patří mezi nejvýraznější a nejsledovanější osobnosti francouzského politického života, se ale nehodlá jen tak vzdát. Tvrdí, že je nevinný, a chce se dovolat ke kasačnímu soudu.

Ze soudní síně, kde si vyslechl svůj trest, exprezident odešel beze slova (viz úvodní foto).

Až o pár dní později se rozpovídal v obsáhlém rozhovoru s deníkem Le Figaro. „

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější