Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (449. den): Ukrajinci poprvé ukázali slovenský MiG-29 ve svých barvách – jak vypadá a jakou může mít funkci

Bývalý MiG-29 slovenského letectva v ukrajinských barvách. Foto: ukrajinské letectvo
Bývalý MiG-29 slovenského letectva v ukrajinských barvách. Foto: ukrajinské letectvo
  • Za Ukrajinu bude pravděpodobně bojovat více slovenských migů, než jsme si mysleli.
  • Proč je osada Kliščijivka pod Bachmutem tak důležitá.
  • Ruské železnice nejde porazit, ale útoky na ně lze využít k oslabení ruské armády.
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Videa dne – slovenské migy; vykolejený vlak; pěšáci na cestě do boje; zničené ukrajinské BMP; ještě zničenější ruský MT-LB; sériový pohřeb Rusů v Luhansku.

Informace v tomto textu jsou souhrnem událostí ze čtvrtka 18. května. Situace na některých místech již může být jiná.

Za Ukrajinu pravděpodobně bojuje více slovenských migů, než jsme si mysleli. Chvíli to trvalo, ale konečně se objevila první fotografie bývalé slovenské stíhačky MiG-29 v ukrajinských barvách. Nebo spíše s ukrajinským výsostným označením, protože letoun si zachoval původní slovenskou kamufláž. A rovnou asi tu nejatraktivnější, jakou kdy nějaký slovenský MiG nosil.

Je pomalován vzorem ze dvou šedých barev, který připomíná pruhy na tygřím kožichu. Ve vzdušných silách NATO existuje silná tradice takzvaných tygřích letek, což jsou elitní jednotky s právem pomalovat své letouny tygřím vzorem. Slovenské letectvo mělo vzhledem ke svým malým počtům jedinou, která si mohla takový status nárokovat.

S tygřím motivem proto létalo několik slovenských stíhaček MiG-29, ale tato je asi nejznámější. Na Slovensko se dostala v rámci odblokování ruského dluhu v roce 1994. Později ji modernizovali na standard MiG-29AS/UBS. Modernizace spočívala v instalaci západního komunikačního a identifikačního vybavení, které muselo být podle oficiálních informací před předáním Ukrajincům odstraněno.

Díky poutavému zbarvení byl letoun 1303 oblíbený mezi fanoušky letectví nejen na Slovensku. Často se s ním létalo do zahraničí na letecké dny a na internetu lze najít nepřeberné množství fotografií tohoto stroje. Následující je z leteckého dne v Malackách v roce 2021:

MiG-29 slovenského letectva. Foto – Roman Pataj, Denník N

Z migů odstranili slovenské výsostné označení už na Slovensku. Ze zveřejněné fotografie je patrné, že Ukrajinci přestříkali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější