Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatím nevíme, kde přesně ušetřit, zní z vlády

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) detaily škrtů v dotacích podle svých slov tají kvůli tomu, aby zabránil lobbingu firem, které o dotační peníze přijdou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) detaily škrtů v dotacích podle svých slov tají kvůli tomu, aby zabránil lobbingu firem, které o dotační peníze přijdou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda před pár dny představila svůj ozdravný balíček, díky kterému chce zbrzdit zadlužování státu. Desítky miliard mají přinést škrty v národních dotacích ministerstev. Ta ale se zveřejněním konkrétních úspor hodlají čekat až na podzim, kdy kabinet představí návrh rozpočtu na další rok. „Zatím víme, kolik ušetřit, ale ne kde přesně,“ zní z vládních kuloárů. Podnikatelské svazy kabinet za nedostatek informací kritizují.

„Z národních dotačních titulů se stal byznys, který pokřivuje tržní prostředí zejména ve prospěch velkých firem,“ napsala v odůvodnění svého úsporného balíčku Fialova vláda. Ten má v příštích dvou letech snížit deficit rozpočtu o 150 miliard, přes třetinu mají tvořit právě škrty v národních dotacích.

Z vládní prezentace se zatím obecně ví, že nejvíce budou šetřit ministerstva průmyslu, zemědělství, dopravy, místního rozvoje a školství. Ta mají seškrtat dotace dohromady za více než 40 miliard korun. Souhrnné úspory ve výši dalších třinácti miliard mají přinést zbylé resorty. U žádného z ministerstev ale zatím není zcela jasné, jak konkrétně se u něj úspory projeví.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ řekl Deníku N ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který tím jen zopakoval svůj dřívější status na Twitteru.

Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se měly úspory v rámci zemědělství dotknout výrobců potravin jako jsou Agrofert, Hamé nebo Madeta. Mlékárenský podnik už proto prohlásil, že pokud přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol, na něž stát přispívá.

Samo Nekulovo ministerstvo ale dosud oficiálně nepotvrdilo, že se škrty dotknou právě Madety. „Na vládě jsme se dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé resorty,“ dodal Nekula. Minulý čtvrtek krátce po představení balíčku přitom mluvčí jeho úřadu řekl Seznam Zprávám, že kompletní přehled úspor resort zpracuje do tohoto týdne.

Deník N obeslal všechna ministerstva s dotazy, zda se jich úspory týkají a kde přesně hodlají případně šetřit. Žádné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Konsolidační balíček

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější