Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cannes na vlastní oči: Depp je mrtev, ať žije Depp

Johnny Depp ve filmu Jeanne du Barry. Foto: Film Europe
Johnny Depp ve filmu Jeanne du Barry. Foto: Film Europe

Ve francouzském stylu se rozběhl filmový festival v Cannes. A to se vším, co k francouzskému filmu a Francii patří. Je tu ikona francouzské kinematografie, nejkrásnější domácí herečka Catherine Deneuve. Je tu francouzský král Ludvík XV. a revoluce, je tu stávka odborů. A je tu moře, vítr, proměnlivé počasí a palmy.

Po dlouhých letech se festivalu podařilo zahajovat obě hlavní festivalové sekce domácím francouzským filmem. Tím hlavním zahajovacím filmem celého festivalu byl Jeanne du Barry, film o kurtizáně a přítelkyni francouzského krále Ludvíka XV.

Král Ludvík XV. je první velká hlavní role Johnnyho Deppa po jeho letitých soudních sporech s bývalou manželkou Amber Heard, která ho obvinila z domácího násilí. Spor mu ve Spojených státech přivřel dveře k filmovým rolím, stal se tam pro filmové producenty nežádoucí osobou. Ale Evropa je k Deppovi mnohem vstřícnější.

Cannes ho na úterním zahájení festivalu přijalo pozitivně, podobně jako už dříve jiné evropské festivaly včetně Karlových Varů nebo San Sabastianu v roce 2021. I herečka a režisérka snímku Maïwenn přiznala, že spolu diskutovali i o jeho problému. Ale jak v Cannes uvedla, řekla si, že to je jeho osobní věc a ona nemůže být v tomto sporu žádným soudcem.

Provokativní prostitutka

Její film Jeanne du Barry – Králova milenka, v němž hraje hlavní roli, vypráví o ženě, která si podle režisérky zasluhuje, aby ji veřejnost poznala víc. Film sice nevybočuje z obvyklých hranic podobných kostýmních snímků, ale i přesto zůstane v paměti díky síle příběhu a osudu této ženy a díky výborným hereckým výkonům a působivým scénám.

Jeanne patřila k nejoblíbenějším královým ženám a byla s Ludvíkem XV. i těsně před smrtí jako jedna z posledních osob u jeho lůžka. Narodila se jako nemanželské dítě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Filmový festival v Cannes

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější