Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

live! Proč se jít bát do nočního muzea

Součástí loňské Muzejní noci v Olomouci byl i nafukovací světelný model Měsíce. Foto: Olomouc.eu
Součástí loňské Muzejní noci v Olomouci byl i nafukovací světelný model Měsíce. Foto: Olomouc.eu

Rekordních 630 institucí ze 190 českých měst se letos účastní Festivalu muzejních nocí. Začíná v pátek 19. května a v jednotlivých městech potrvá až do 16. června.

Řada světových muzeí prochází proměnou. Dříve poněkud zkostnatělé instituce se snaží přiblížit náročným návštěvníkům a otevřít své sbírky veřejnosti inovativnějším způsobem než jen v zaprášených vitrínách obklopených pospávajícími nerudnými kustody.

Po několikaleté rekonstrukci se v roce 2019 znovuotevřela veřejnosti vlajková loď českých muzeí, pražské Národní muzeum. V nových expozicích nezůstal kámen na kameni, nepočítáme-li část mineralogické expozice, která byla prohlášena za kulturní památku a stala se památkově chráněnou součástí historické budovy.

Zůstala také oblíbená kostra plejtváka, obklopena je ale moderními expozicemi, na nichž muzeum spolupracovalo s architektonickými studii. Změna se ale vyplatila, nové expozice v Národním muzeu stojí za vidění a přibližují muzejní sbírky návštěvníkům včetně těch nejmenších hravější a zábavnější formou.

Před řadou regionálních muzeí je podobně dlouhá cesta k tomu, aby nezůstala jen skladištěm

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

live!

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější