Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řešíme ve výživě každou kravinu, ale uniká nám to podstatné, říká biolog a popularizátor vědy Obr

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Lidé jsou schopní se do krve pohádat o to, co je ‚zdravější‘, po čem se ‚víc zhubne‘, co je větší ‚jed‘, ale uniká jim to hlavní,“ říká biolog a biochemik Adam Obr, který se výživou a metabolickými procesy spojenými s výživou dlouhodobě zabývá jako popularizátor vědy. A co je to hlavní? „Míň žrát a víc se hýbat. Nebo, jak trefně řekl jeden kamarád, lépe žrát a užívat si pohyb.“

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč není sladké ovoce zlo,
  • jak může fungovat závislost na cukru,
  • jaké kraviny řešíme a co nám uniká,
  • jestli může být alkohol někdy prospěšný,
  • kdy (ne)dává smysl počítat kalorie,
  • jak vražedný je grep,
  • co se dá bezbolestně změnit
  • a jestli je výhodné rychle zhubnout do plavek.


V diskuzi u našeho rozhovoru s imunologem Jakubem Abramsonem jste se trochu ošíval nad jeho konstatováním, že cukr je jed. Samozřejmě že cukr není toxický v pravém slova smyslu, ale z dlouhodobého pohledu má prokazatelně negativní účinky na organismus. Proč se vám to nezdá?

Co dělá jed jedem?

Dávka.

Dávka. Správně. Možná se dá říct, že cukr je jed, ale zároveň se musí říct, pro koho, za jakých okolností a v jaké dávce.

Cukr ve formě glukózy má WHO na seznamu základních léků (The List of Essential Medicines), například v některých částech Afriky stále zachraňuje životy.

Bezesporu. Ale my se bavíme o nás, v našich podmínkách, s našimi návyky a stravovacími možnostmi, kdy netrpíme podvýživou, spíš nadměrnou konzumací.

Jasně. Jen je dobré říct to „ale“. Bez glukózy se prostě život jako takový neobejde, i když není nutné ji přijímat v potravě. Vím, že v tom rozhovoru byl i potřebný kontext, nevymezuju se vůči tomu, jen jsem opatrný na tyhle výkřiky.

Ovoce rozhodně není zlo

Chápu. Ale patříme k nejobéznějším národům v Evropě, cukrovka je na vzestupu, stále umíráme nejčastěji na kardiovaskulární nemoci – a že souvisí s výživou a s vysokým příjmem cukrů, je fakt. Pokud otevřeně mluvíme o tom, že nás „zabíjí“ kouření, alkohol nebo drogy, pak bychom měli mluvit i o cukru.

Souhlasím, že je dobré na vysoké příjmy cukrů upozorňovat, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější