Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úřady přehlížely neurvalé turisty u památníku letců RAF v Praze. Zasáhl až syn elitního pilota s přáteli

Památník 2507 příslušníkům Královského letectva stojí v Praze na Klárově od roku 2014. Foto: Adam Hecl, Deník N
Památník 2507 příslušníkům Královského letectva stojí v Praze na Klárově od roku 2014. Foto: Adam Hecl, Deník N

Městská část Praha 1 si řadu měsíců nedokázala poradit s neuctivým chováním turistů, kteří se u památníku Okřídleného lva na pražském Klárově zastavovali při organizovaných akcích s neomezeným přísunem alkoholu. Společnost, která akce pořádá, se omluvila, její prohlídkové trasy už u památníku nezastavují.

V roce 2014 Brit Tom Dolezal sledoval, jak v Praze odhalují památník dvěma a půl tisícům československých příslušníků válečného Královského letectva. Tehdy jej nenapadlo, že jednou bude muset bojovat, aby na pietní místo, kde je vyražené i jméno jeho otce, pilota Oldřicha Doležala, nemočili přiopilí návštěvníci.

„Když jsem byl loni v srpnu v Praze na vzpomínkové akci u Okřídleného lva, náhodou jsem tam jednu takovou skupinu turistů spatřil. Průvodce nevěděl o českých letcích v RAF nic, choval se pohrdavě a přezíravě. Dělal opilecké vtípky, aby pobavil sebe i skupinu, kterou tam měl,“ řekl Deníku N Dolezal, autor podrobné databáze československých válečných letců.

Od té doby se na internetu objevila řada snímků turistů dobře se bavících přímo na památníku i zdokumentované skvrny od moči na jeho podstavci – i když nelze říci, kdo je tam zanechal.

Model prohlídek metropole v podání firmy Riverside Parties Prague je netradiční. Prohlídka sama nepřetěžuje účastníky přemírou dat, je stavěná zábavně. Pořadatelé nabízejí alkoholické nápoje zdarma po celou dobu akce. „Pivo a sangrie nikdy nedojdou,“ lákají na svém webu.

Obliba takové „tour“ centrem Prahy je zřejmá i z webu TripAdvisor. Prohlídce tu patří druhá příčka ze 731 atrakcí v kategorii Noční život.

Problém, na který před osmi měsíci upozornil Deník, se nyní

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější