Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemohou jít do školy nebo vůbec z domu. Muži opomíjený ženský problém má ve světě dopady na celou ekonomiku

Dívky v indické vesnické škole. Foto: Džajkišan Patel, Unsplash
Dívky v indické vesnické škole. Foto: Džajkišan Patel, Unsplash

Zavést si menstruační kalíšek, nebo si do kalhotek nacpat zatuchlý kus látky. Nechat se opečovávat blízkými, nebo mít zakázáno se na ně jen podívat. Vyměňovat si vložku o přestávce v záchodové kabince, anebo kvůli chybějícím zámkům na dveřích toalet radši nejít do školy vůbec. Právě teď na světě menstruuje 300 milionů žen, pro každou z nich ale menstruace může vypadat jinak. Den menstruační hygieny, který připadá na dnešek, je proto příležitostí připomenout si třeba to, proč musí tolik dívek kvůli přirozenému procesu svého těla zanedbávat školní docházku.

„Když Sita poprvé dostala měsíčky, zůstala jedenáct dní doma a nemohla chodit do školy. Nesměla se totiž dotýkat knih,“ píše se v darovacím certifikátu Člověka v tísni, který představuje možnost, jak finančně pomoct. Nezisková organizace pomáhá dívkám nejen v Nepálu, Sitině domově, zajistit menstruační potřeby a bojovat proti nevyhovujícím kulturním zvyklostem spojeným s menstruací.

Sitina nepříjemná zkušenost není výjimečná ani v nepálském, ale ani v celosvětovém kontextu. Kromě strachu, studu nebo tabu kolem menstruace dívkám po celém světě brání ve vzdělávání i hmotná nouze. Podle odhadu Světové banky chybějí menstruační potřeby nebo zázemí pro dostatečnou menstruační hygienu půl miliardě žen. To je množství, které zhruba odpovídá množství obyvatel celé Evropské unie.

Rozsah problému ilustrují i dvě čísla, která stojí za výběrem data pro Den menstruační hygieny. Průměrný cyklus ženy v reprodukčním věku trvá osmadvacet dní, z toho samotná menstruace zhruba pět. Jednoduše tudíž vypočítáme, že dospívající dívky musejí překážkám spojeným s menstruací čelit více než šestinu roku. Překážkám, které mohou přerůst až v pravidelné vynechávání školního vyučování. V takových případech jsou nasnadě pochyby o dodržení základního lidského práva na dostupné vzdělání.

Jak se stane, že menstruace vytvoří (nebo prohloubí už existující) nerovnosti v přístupu ke vzdělání? Ze všech příčin je tou nejviditelnější

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější