Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Patriot v Kyjevě zažil náročnou noc. Ukrajinci hlásí, že smetli z oblohy šest „nezničitelných“ kinžalů

Baterie systému Patriot. Foto: Ministerstvo obrany Rumunska
Baterie systému Patriot. Foto: Ministerstvo obrany Rumunska

Ukrajinci hlásí, že ruské síly utrpěly těžkou ránu v prestiži i v bojovém potenciálu: mluví o zničení šesti ruských řízených střel Kinžal. Namístě je opatrnost, ale ne přehnaná podezíravost. Rusové naopak tvrdí, že pomocí kinžalů zasáhli Patriot.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před týdnem plnila média zpráva o tom, že americký protiraketový systém MIM-104 Patriot zničil na Kyjev mířící pokročilou ruskou střelu Kinžal. Byl to přímý střet zbraní, na které ve Washingtonu i v Moskvě hodně spoléhají.

Dnes ráno oznámil náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj (jeho profil jsme před časem přinesli zde), že ukrajinská protivzdušná obrana za noc sestřelila šest kinžalů.

Ještě jednou: šest.

K tomu devět řízených střel Kalibr odpalovaných z moře a tři další, které nebyly jednoznačně určené (ruský investigativní web Agenstvo tvrdí, že mohlo jít dokonce o jednu nebo více střel Iskander, zatím to ale nebylo možné potvrdit).

Hlavní otázky jsou nyní dvě: Je to pravda? A pokud ano, co to znamená?

Je to pravda?

Platí, že i ukrajinská armáda pouští do éteru jen ty informace, které napomáhají jejímu celkovému válečnému cíli. Když například před týdnem přišly první zprávy o sestřelení Kinžalu, armáda to obratem popřela. Potvrdila to až další den.

Je také třeba brát v potaz, že útoky vyšším množstvím kinžalů jsou zcela vzácné. Veřejně se mluvilo o dvou řízených střelách loni v březnu, o třech v květnu vyslaných na Oděsu a šesti letos v lednu. Nebudou to nejspíš úplná data, ale ukazuje to, že tato z letadel odpalovaná ruská střela, v podstatě modifikovaný Iskander, je vzácnou zbraní.

Ruský letoun MiG-31 s podvěšenou řízenou střelou Kinžal. Foto: Kancelář pro tisk a informace prezidenta Ruské federace

Profily obou zbraní

Platí ale také to, že Ukrajinci nebývají přistiženi, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější