Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez ČSSD by nešla složit sněmovní většina, vládní koalici ale voliči neopouští, ukazují data

Předseda ČSSD Michal Šmarda na odborářské protivládní demonstraci. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Michal Šmarda na odborářské protivládní demonstraci. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vládní koalice ani opozice by podle aktuálního volebního modelu nezískala ve Sněmovně většinu, ukazují data Kantar CZ pro Českou televizi. Díky hypotetickému zisku devíti poslanců by se významným povolebním hráčem stali sociální demokraté. Podrobnější pohled ukazuje, že nejde o zásadní zlom, ale o potvrzení důležitého momentu, který se do české politiky v posledních letech stále vrací.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejnovější volební model agentury Kantar CZ pro Českou televizi naznačil, že podpora koalice Spolu klesá. Od března podle dat výzkumníků přišlo uskupení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL o 2,5 procentního bodu a při bližším pohledu na sílu jednotlivých stran je zřejmé, že jde o pokles u občanských demokratů.

Data navíc ukázala, že část lidí, kteří změnili názor, přechází k ANO. V posledních měsících začíná přibývat voličů, kteří se přesouvají mezi vládním a opozičním táborem, konkrétněji právě k hnutí Andreje Babiše, což se dříve podle výzkumníků dělo spíše zřídka.

„Více než polovinu nových voličů ANO nyní tvoří právě ti, kteří dříve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější