Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Drážďan za nákupy? Raději za uměním! Tipy na nejlepší aktuální výstavy v Sasku

Lustr Krištofa Kintery. V Drážďanech lze ale vidět mnohem víc, nejen z českého umění. Foto: SKD
Lustr Krištofa Kintery. V Drážďanech lze ale vidět mnohem víc, nejen z českého umění. Foto: SKD

Ano, na výstavy se jezdí do Vídně, ale neměli bychom zapomínat ani na další města v sousedních zemích, která rozhodně mají co nabídnout. Proto přinášíme tipy na šest aktuálních výstav v Drážďanech a okolí.

Nové výstavy v Drážďanech a Chemnitz propojuje téma identity. Jak dobře známe rodinnou historii? A jak vnímáme znovu propojený středoevropský prostor?

Zajděte se podívat na výsledky mezinárodní soutěže Hellerau Portraits, kde najdete snímky o hledání v minulosti i aktuální témata. Velmi působivá je také výstava v Chemnitz, která prezentuje prolínání děl uměleckých souputníků, jejichž cesty se během nacistické éry rozešly. A nelze opominout prezentaci českých umělců na výstavě Všechnu moc imaginaci.

Ideály krásy i průzkum dvojčat

Deutsches Hygiene-Museum Dresden, do 10. září

Německé muzeum hygieny dokonale mate názvem. Možná očekáváte expozici o kosmetice, ale ve skutečnosti je to muzeum, kterému by nejvíc seděl název Muzeum člověka. Jeho vznik inicioval německý podnikatel Karl August Lingner, který se na počátku minulého století věnoval popularizaci osobní hygieny a proslavil se jako výrobce ústní vody Odol.

Ve 30. letech byla dokončena impozantní budova muzea. Stálá expozice prezentuje, jak se měnil přístup k lidskému tělu v průběhu staletí – jaké byly ideály krásy v různých kulturách, jaké jsou rituály po narození dítěte či vývoj medicinských objevů.

Zajděte se ale podívat také na aktuální výstavu, která se věnuje lidské genetice a hledání identity. Spektrum témat je opravdu hodně rozmanité: od kriminalistických případů, kde k dopadení pachatele posloužil vzorek DNA, až po celosvětový zájem o genealogii.

Jednou z nejzajímavějších částí výstavy je projekt jihoafrické umělkyně Candice Breitz, která natočila rozhovor s dvojčaty. Joce a Nat Tremblay jsou oblečené do stejného oblečení. Popisují, v čem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější