Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie vyšetřuje motiv útoku na Feriho. Muselo jít o politiku, říká napadený poslanec

Řezná rána na zádech poslance za TOP 09 Dominika Feriho po útoku na Uherskohradišťsku. Foto: Twitter Dominika Feriho
Řezná rána na zádech poslance za TOP 09 Dominika Feriho po útoku na Uherskohradišťsku. Foto: Twitter Dominika Feriho

Policie v Uherském Hradišti vyšetřuje přesný průběh napadení poslance za TOP 09 Dominika Feriho, i důvody, které k němu dvojici pachatelů vedly. Podle poslance nepředcházel útoku žádný konflikt ani výměna názorů. Jeden z útočníků, s nímž Deník N mluvil, tvrdí, že šlo o „blbou náhodu“ způsobenou alkoholem.

Kriminalisté v Uherském Hradišti zjišťují, jak přesně se odehrál násilný incident, kterým skončila tradiční ochutnávka vína v Boršicích na Uherskohradišťsku. Jeho obětí se v neděli kolem páté odpoledne stal poslanec za TOP 09 Dominik Feri, který podle svých slov na akci byl již počtvrté.

„Vyšel jsem z toho kulturáku a šel za roh dát si cigaretu,“ popsal Feri Deníku N. „Přistoupil ke mně ten mladší útočník. Já jsem se s ním předtím na té akci nebavil, ani jsem ho neviděl. Z jeho strany padla pouze otázka, jestli jsem to skutečně já. Já jsem odpověděl, že ano, a zeptal se, jak mohu pomoci, a pak už mě napadl.“

K prvnímu útočníkovi se vzápětí přidal další muž. Oba se později podařilo identifikovat podle fotografií, které pořídili svědci útoku. Jde o otce a syna, Vladimíra (48) a Vojtěcha (25) Hromádkovy z Uherského Hradiště. Starší Vladimír Hromádko Deníku N potvrdil, že se na napadení podílel, nebyl to však podle něj záměr. „Prostě špatná, jakoby blbá náhoda. Alkohol a tak. Znáte to prostě. Nebyl to konkrétní záměr, jestli chcete vědět tohle,“ řekl Hromádko starší.

Útok trval podle Hromádka dvě nebo tři minuty. Podíl aktérů na něm také vyšetřují policisté. „Nejdřív přijela hlídka, udělala záznam a pak přijeli kriminalisté z Uherského Hradiště, kteří ohledali místo,“ řekl napadený poslanec. „Policie už totožnost obou útočníků zná. Prověřování probíhá a je na samém počátku. Zjišťujeme veškeré podrobnosti a okolnosti, které tomu napadení předcházely,“ potvrdila mluvčí uherskohradišťské policie Monika Kozumplíková.

Poslanec podle svých slov s oběma muži krátce komunikoval ještě poté, co je od něj svědci napadení odtrhli. „Já jsem se jich ptal, proč to udělali, že máme možná jiné politické názory,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější