Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Thajci si místo generálů zvolili hvězdného Pitu, ale vyhráno nemají. Charisma ke svržení junty nestačí

Šikovná politická hvězda - ale bude to stačit, aby změnila zemi? Vítěz thajských parlamentních voleb Pita pózuje novinářům ve štábu své strany Krok vpřed ve chvíli, kdy už zná volební výsledky (Bangkok, 15. května 2023). Foto: Atchit Perawongmetcha, Reuters
Šikovná politická hvězda – ale bude to stačit, aby změnila zemi? Vítěz thajských parlamentních voleb Pita pózuje novinářům ve štábu své strany Krok vpřed ve chvíli, kdy už zná volební výsledky (Bangkok, 15. května 2023). Foto: Atchit Perawongmetcha, Reuters

Ve stínu v Evropě bedlivě sledovaných tureckých voleb se dál v Asii odehrálo volební zemětřesení. Thajci zavrhli tvrdou vládu vojáků a zvolili si reformní Krok vpřed v čele s hvězdným Pitou. Setřáslo ze sebe Thajsko okovy junty? Pozor na předčasné fanfáry – ještě je příliš brzy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Domů do Thajska se vrátil v pětadvaceti letech. Ve Spojených státech se mu do té doby dařilo: jako historicky první Thajec získal stipendium Harvardovy univerzity pro zahraniční studenty a mimoto studoval na neméně proslulé MIT. Cílil hned na dva magisterské tituly, v oborech veřejné správy a řízení ochodu.

Jenže když vám zemře otec, musíte dostát svým povinnostem. Zejména když pocházíte z Asie a jste nejstarší syn v rodině – notabene v rodině vysoce postavené.

Strýc Padung sloužil jako tajemník ministra vnitra a hlavně býval důvěrníkem bývalého premiéra Tchaksina Šinawatry, který řídil thajskou vládu mezi lety 2001 a 2006. Otec Pongsak pro změnu radil ministru zemědělství a řídil rodinný podnik Agrifood, což je jedna z největších potravinářských společností v Thajsku.

Kdybyste teď zvedli oči od monitoru a prošli police u sebe doma v kuchyni, vůbec není vyloučeno, že tam někde objevíte logo Agrifoodu, třeba na kelímku s kari pastou nebo na plechovce kokosového mléka. Že tam dnes jsou, je i jeho zásluha. Protože když se v roce 2005 tehdy pětadvacetiletý Pita Limdžarenrat vracel do Thajska, rodinný podnik se hroutil pod tíhou dluhů.

Pita ho pomohl postavit zpátky na nohy – a pak už se nezastavil. K Agrifoodu si přibral dopravní byznys s kurýrní aplikací Grab Thailand, mezitím si na chvíli odskočil zpátky do USA dodělat si magistra a jeho pohledná tvář často dostávala prostor v thajských novinách.

Kromě ekonomických rubrik zaujal také ženám určený časopis Cleo, který ho jmenoval jedním z padesáti nejžádanějších svobodných mládenců. O čtyři roky později už to nebyla pravda: Pita se oženil se známou televizní herečkou a zplodili spolu dceru.

Manželství je už pár let rozvedeno a Pitova exmanželka na něj ani na svého bývalého partnera nevzpomíná dvakrát v dobrém, padala například dodnes nevyjasněná nařčení z domácího násilí.

Junta střídá vládu, vláda střídá juntu

Zajímá vás, co dělají všechny ty zmínky o něčím soukromí v článku o výsledcích voleb?

Totiž: on se ten někdejší osiřelý, ale podnikavý mladík nespokojil jen s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jihovýchodní Asie

Profil

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější