Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Amerického poslance s vylhaným životopisem dostala z vazby kauce. Neví se čí a proč

Republikánský poslanec George Santos byl opakovaně usvědčen ze lži a nyní je obžalován z finančních podvodů a defraudace. Tajní sponzoři mu dali půl milionu dolarů na kauci. Foto: Jonathan Ernst, Reuters
Republikánský poslanec George Santos byl opakovaně usvědčen ze lži a nyní je obžalován z finančních podvodů a defraudace. Tajní sponzoři mu dali půl milionu dolarů na kauci. Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Příběh republikánského poslance George Santose by mohl být námětem pro hollywoodské scenáristy – až dostávkují. Teď ale dostal další zápletku – tajné sponzory, kteří měli zájem, aby nestrávil ani den ve vazbě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lhal, jako když tiskne. Pokud se toto české přísloví dá o někom vyslovit bez přehánění, je to mladý republikánský poslanec George Santos z New Yorku. Snad jediný údaj, který o sobě uvedl v životopise během předvolební kampaně, neodpovídal skutečnosti.

Santos si vymyslel, co mohl: od smrti matky přes židovské vyznání, univerzitní tituly, rozsáhlé vlastnictví nemovitostí až po praxi v Goldman Sachs a práci pro charitu. Sám se k tomu přiznal: „Přikrášlil jsem si životopis, to je celý můj hřích. Volil jsem nevhodná slova a stydím se za to,“ řekl dříve.

Prokázané lži George Santose

  • Jeho židovští prarodiče uprchli během války z Ukrajiny a Belgie, utíkali před pronásledováním během holokaustu. (Ve skutečnosti to byli brazilští katolíci.)
  • Matka přežila útok 11. září 2001 ve Světovém obchodním centru, ale krátce poté zemřela. (Zemřela v roce 2016.)
  • Narodil se v Brazílii. (Narodil se v USA.)
  • Byl hvězdou univerzitního volejbalového týmu. (Nebyl.)
  • Vyrůstal jako gay židovského původu. (Donedávna byl ve svazku s ženou a je křtěný katolík.)
  • Pracoval v Goldman Sachs a Citigroup. (Nepracoval.)
  • Má titul z Baruch College. (Ani tam nestudoval.)
  • Vlastní 13 nemovitostí. (Pronajímal si místnost v sestřině domě.)

Když ho ale ve středu americký newyorský soud obvinil ze třinácti trestných činů, nebyl mezi nimi ani jediný, který by se týkal smyšlenek v životopise. Vyšlo najevo, že výmysly o volejbalové praxi nebo vlastnictví několika domů byly ještě nevinné v porovnání se zjištěními FBI, která poukázala na rozsáhlé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější