Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konsolidační balíček je krvavý kompromis i hledání nejlepšího řešení, znělo na ideové konferenci ODS

Ideová konference ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ideová konference ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jen dva dny po představení konsolidačního balíčku a důchodové reformy řešila ODS na ideové konferenci s názvem Projekt Budoucnost své další směřování. Špičky strany představily své kroky ve vládě i – zatím poněkud neurčitě – plány do voleb v následujících letech. Hlavní témata v debatě byla nicméně jasná – finance a daně. Řešilo se také možné přijetí eura, ukotvení strany v EU, školství nebo válka na Ukrajině.

Celodenní blok začal projevem premiéra a předsedy strany Petra Fialy. „Důležité je načasování konference krátce poté, co jsme představili reformy Česko ve formě. Naše opatření se tady setkávají s obecnou podporou,“ řekl straníkům. Upozornil také, že příští rok čekají Česko jak volby do Evropského parlamentu, tak i ty krajské a senátní a v roce 2025 pak volby do dolní komory.

„Je nutné, aby do těchto voleb šla ODS s programem a vizí,“ dodal. Ve svém projevu pak představil pět oblastí, na které by se strana měla v budoucnosti zaměřit –⁠ energetiku, bezpečnost, infrastrukturu, byrokracii a vzdělávání.

„V dětech a jejich vzdělání je budoucnost této země,“ řekl a upozornil, že je třeba revidovat, zda jsou peníze vydávané na vzdělání investované správně.

(Ne)oprávněná kritika ministra financí

Kromě toho také předseda vlády zdůraznil úspěchy, které za sebou strana má – například zajištění dostatku energií i přes odstřižení se od ruského plynu nebo pomoc Ukrajině, která podle něj zvýšila mezinárodní respekt k Česku.

Mluvil také o konsolidačním balíčku, který jeho koaliční vláda představila ve čtvrtek. „Připomínám zejména náš klíčový závazek, že nebudeme navyšovat celkovou daňovou zátěž pro naše občany. To je konkrétní výsledek práce ODS. V našem ozdravném balíčku převyšují úspory na straně státu nové příjmy, které získáváme od občanů. Loni jsme daňovou zátěž kvůli krizi snížili o třicet miliard, příští rok daně celkově

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Konsolidační balíček

Petr Fiala

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější