Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co si Kylie Jenner počne v zrcadlové síni? Proč svět nutně potřebuje krásu, terapii a citlivé introvert(k)y

Kylie Jenner, jedna z hrdinek komiksu V zrcadlové síni. Foto: Condé Nast (through Vogue Taiwan), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111802789
Kylie Jenner, jedna z hrdinek komiksu V zrcadlové síni. Foto: Condé Nast (through Vogue Taiwan), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111802789

Tři nové komiksy v českých knihkupectvích zábavnou a popularizační formou pojednávají vážná témata související s duševním zdravím. Jak se v dnešní společnosti daří introvertům, jak bojovat s depresí a proč se z krásy stal spotřební produkt?

Téma duševního zdraví má dnes ve veřejném prostoru mnohem větší zastoupení než dřív. Přesto kolem něj stále existuje mnoho mýtů a polopravd. I proto stojí za to upozornit na tři nové publikace, které se duševním zdravím zaobírají. Všechny tři tak navíc činí vstřícnou komiksovou formou.

Zatímco dvě knihy se věnují především citlivějším jedincům a nástrahám jejich životů v dnešním světě, novinka V zrcadlové síni zkoumá hlubší kořeny mnoha současných úzkostí, souvisejících zejména s prostředím sociálních sítí.

V zrcadlové síni

Švédce Liv Strömquist již v Pasece vyšly dvě předchozí knihy, v roce 2018 Ovoce poznání věnované ženským pohlavním orgánům a jejich cestě dějinami, v roce 2021 pak Nejrudější růže rozkvétá o lásce a vztazích v současnosti. Novinka V zrcadlové síni, přeložená opět Marií Voslářovou, se zabývá tělesností a krásou.

Pro styl Liv Strömquist je typická kombinace suverénní komiksové kresby s břitkou analýzou fenoménů a trendů dnešního světa. Její díla jsou tak svéráznými a také velmi vtipnými kronikami doby a zároveň se zamýšlejí nad nejrůznějšími současnými společenskými paradoxy.

Autorka neváhá v jinak často teoretické rozpravě, citující z děl současných sociologů, filozofů a dalších autorit, vyjít z něčeho tak banálního, jako jsou příběhy celebrit. Třeba jako když v předchozí knize do centra děje postavila Leonarda di Capria a jeho náklonnost k mladým partnerkám a na jeho příkladě pak analyzovala aktuální vztahové vzorce a „zákony lásky“.

V aktuálním komiksu V zrcadlové síni autorka vlastně logicky startuje pohádkovým příběhem pěti krásných sester, z nějž se vyklube životní příběh modelky a instagramové celebrity Kylie Jenner.

Onou pohádkovou sesterskou pěticí jsou tak logicky sestry Kardashian a tématem komiksu je mimo jiné aktuální, velmi častý pocit deprese z toho, že nevypadáme jako naše idoly ze sociálních sítích.

„V jednom podcastu jsem slyšela někoho říkat: Kylie mě vlastně nezajímá, ale stejně si nemůžu pomoct a musím na ni

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Komiks

Literatura

Kultura, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější