Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Česko bude ve formě a Stanjura může číst vědecké časopisy

Ministři v čele, ministři i jako diváci. Vláda představuje úsporný balíček a důchodovou reformu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministři v čele, ministři i jako diváci. Vláda představuje úsporný balíček a důchodovou reformu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koalice po měsících jednání představila dlouho očekávaný konsolidační balíček se symbolickým názvem Česko ve formě a návrh důchodové reformy. Vláda, ve které má největší slovo ODS, dokonce – byť jen kosmeticky – sáhla na daň z příjmu. A dozvěděli jsme se také, že časopisy jsou společensky prospěšné, noviny však nikoliv.

Dnešní dění vybrala a okomentovala Markéta Boubínová.

Show za pět minut dvanáct

Na tiskové konferenci, která začínala symbolicky za pět minut dvanáct, připravilo vládní PR oddělení velkolepou show. U stolů čelem k novinářům seděli předsedové všech pěti stran, ministr financí a několik expertů, v první řadě diváků přitakávali ostatní ministři.

Členové vlády v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) si nejprve svorně blahopřáli k politické odvaze a záchraně českého rozpočtu i důchodového systému na poslední chvíli, tedy za oněch pět minut dvanáct. Experti vysvětlovali, jak je situace zlá a jak drží vládě palce. A novináři čekali, kdy se dozví něco nového.

Toho se dočkali až čtyřicet minut po dvanácté, kdy začal mluvit ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Už podruhé, protože jako předseda lidovců musel dostat prostor i v prvním bloku obecných frází.

Důchodovou reformou nikoho moc nepřekvapil. Na některých detailech se ještě pracuje, do důchodu se v budoucnu bude odcházet podle průměrného věku dožití, cílem je udržet průměrnou dobu pobírání důchodu 21,5 roku. Současné penze by se měnit neměly, podle nového valorizačního rámce mají růst o inflaci a také třetinu růstu reálných mezd.

Mnohem víc otazníků přináší úsporný balíček,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější