Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kód komika Zelenského. Proč okouzlil Ukrajince a jaký bude prezident

Vítěz ukrajinských voleb Zelenskyj. Foto: Iva Zímová
Vítěz ukrajinských voleb Zelenskyj. Foto: Iva Zímová

Volodymyr Zelenskyj vyhrál, protože Ukrajinci chtějí změnu. Svou kandidaturu přitom oznámil teprve před necelými čtyřmi měsíci, během silvestrovské noci. Zelenskyj dnes získal podle prvních údajů z volebních místností kolem 73 procent hlasů, zatímco Porošenkovi dalo svůj hlas jen 25 procent ukrajinských voličů.

Už to není vtip. Politický outsider a komik Volodymyr Zelenskyj se podle prvních povolebních odhadů nedělních voleb stal prezidentem Ukrajiny. Občany bavil svojí show „Sluha lidu“ o učiteli, ze kterého se stane prezident, jenž se postaví oligarchům a korupci. Teď se jím opravdu stal.

Proč právě on

Zelenskyj, který svou kariéru postavil na vyprávění vtipů, nepotřeboval k vítězství mnoho.

„Za posledních 230 let je Zelenskyj jedním z nejznámějších umělců na Ukrajině, každý ho zná, od východu po západ,“ říká Natalia Gumenjuková, šéfka a spoluzakladatelka ukrajinské nezávislé televize Hromadske, která vznikla během dramatických týdnů revoluce na Majdanu.

„Je známý, populární a nikdy nebyl v politice. To v soutěži se všemi dalšími politiky stačilo, protože na Ukrajině obecně vládne velká nespokojenost, a zvláště velká je nespokojenost s politiky,“ vysvětluje raketový vzestup nové ukrajinské politické hvězdy znalec ukrajinské politiky a bývalý slovenský vicepremiér a ministr financí Ivan Mikloš.

Připomíná, že všichni politici, ať už současní, nebo bývalí, mají negativní rating mnohonásobně vyšší než ten pozitivní. „Porošenkův rating je podobný tomu Ficovu, z 20 % pozitivní, ale z 80 % negativní,“ říká Mikloš, který už několik let působí v Kyjevě jako šéf zahraničních poradců ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.

Zelenskyj si navíc v kampani vyzkoušel naostro něco,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajinské prezidentské volby

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější