Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Termín podání přehledu pro většinu živnostníků se blíží. Co je potřeba udělat?

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Termínů pro odevzdání pojistných přehledů mají osoby samostatně výdělečně činné hned několik. Zdravotní pojišťovny a Česká správa sociálního zabezpečení je navíc nastavují odlišně. Poradíme, jak se v nich vyznat, do kdy uhradit případný nedoplatek na pojistném a jaké sankce hrozí při neplnění povinností.

OSVČ vykonávající samostatnou výdělečnou činnost alespoň po část roku musí podávat přehled své zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). A to dokonce i v případě, že jim nevznikla povinnost odevzdat daňové přiznání.

Termínů pro podání přehledů je několik. Liší se podle toho, kdy bylo odevzdáno daňové přiznání a jestli jde o přehled pro zdravotní pojišťovnu, nebo ČSSZ.

Přehled pro zdravotní pojišťovnu

Přehled OSVČ pro vaší zdravotní pojišťovnu můžete nově najít pod jiným názvem, například jako Přehled o výši daňového základu OSVČ, jedná se ale stále o ten samý formulář. Tak jako každý rok je nutné podat ho do jednoho měsíce ode dne uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání (§ 24 odst. 2 zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění). Pamatujte na to, že pokud jste v průběhu minulého roku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější