Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obří kříže a tentokrát jen umělá krev. Drsná mexická čtvrť se proměnila v Golgotu

Vyhledávaná velikonoční slavnost v Iztapalapě, jedné ze čtvrtí mexické metropole. Foto: Václav Lang
Vyhledávaná velikonoční slavnost v Iztapalapě, jedné ze čtvrtí mexické metropole. Foto: Václav Lang

Iztapalapa. Místo, kam rozhodně nepojedete na nákupy. Ani na piknik. Často ani navštívit své známé. V tomto nechvalně proslulém obvodu Ciudad de México s čtvrtinovou rozlohou Prahy, ale vyšším počtem obyvatel, než má celé české hlavní město, evidují v průměru jednu vraždu za dva dny. Je to nejvyšší kriminalita z celé metropole. A přesto se už 176 let na jeden den v roce mění v dějiště největší křesťanské události – ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Pakliže vrch Golgota, kde Kristus visel na kříži, znamená v překladu Lebka, pak si co do morbidity s Iztapalapou nezadá. Když se ve zprávách objevují obrázky mrtvých těl visících na lanech z mostů, případně pohozených po okolí, dost pravděpodobně pocházejí právě odtud. Je také místem s největším počtem znásilnění, domácího násilí a útoků na ženy obecně.

Místní vás před Iztapalapou budou varovat a budou mít pravdu. I ti nejotrlejší si tam dávají obzvlášť velký pozor. Oblast, kde je přístup k pitné vodě pro značnou část obyvatel luxusem, je útočištěm gangů a častým dějištěm násilností a loupeží. Kriminalita v tomhle koutě zděděném po Aztécích pramení z chudoby a drogových obchodů. Jak taky v Mexiku jinak.

Los pasos de Cristo každoročně přiláká dva miliony lidí. Foto: Václav Lang

I taxikář se raději onoho slunečného pátečního dopoledne přeptal, zda jsme se s cílovou adresou nespletli. Nespletli. Po chvíli ticha však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější