Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pamatuj si, všechno je v hlavě. Co si vytyčíš, čemu uvěříš a co hlavě poručíš, tělo vykoná.“ Vzpomínka na Soňu Červenou

Soňa Červená. Foto: Patrik Marek
Soňa Červená. Foto: Patrik Marek

V neděli ve věku 97 let zemřela česká operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Na legendární postavu české kultury vzpomíná její kolega a přítel, herec pražského Divadla v Dlouhé Jan Sklenář.

Stýskání zakázáno. To byl imperativ, který Soňa razila a ztělesňovala. Nemá nic společného se zapomínáním, s odkládáním jinam a na jindy, přehlížením nebo snad s lhostejností. Naopak. Znamená uvědomění si všeho, dopodrobna a v souvislostech. Postavení se k životu, ke svým činům, úspěchům i chybám, zpříma, čelem, bez sebeklamu. A vždycky hledět kupředu.

Nechci psát o Soně žádné curriculum. Soňa je známá dost a o jejím životě a postojích existuje mnoho pramenů. Jsou tu její knihy, dokumenty, nahrávky, záznamy, film Olgy Sommerové, existuje spousta svědectví jejích kolegů a přátel.

Dovolím si ale na Soňu zavzpomínat jako na kamarádku a vzpomenout na to, jak jsem k tomu kamarádství přišel. Sneslo se na mě totiž nečekaně, jaksi mimochodem.

Hradecká patriotka

Se Soňou jsme se znali posledních devatenáct let. Dělilo nás od sebe padesát tři let a přitom jsme si krásně rozuměli a byli si velmi blízko.

Poznal jsem ji nikoliv jako proslulou, všemi obdivovanou pěvkyni světového formátu, ale jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Hudba

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější