Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký deník Jany Ciglerové: Ze života s Latinos

Do kterých zemí mohou Češi bez omezení a jaké podmínky platí pro návrat? Ilustrační foto: Jana Ciglerová, Deník N
Do kterých zemí mohou Češi bez omezení a jaké podmínky platí pro návrat? Ilustrační foto: Jana Ciglerová, Deník N

Je to vlastně poprvé, co žiju v zemi, kde jsem menšinou. V jižní části Floridy okolo města Miami jsou totiž běloši až na třetím místě za Hispánci a Afroameričany.

V kraji Miami-Dade zcela dominují Latinos, tedy lidé z Jižní a střední Ameriky, kterých tu žije skoro sedmdesát procent. Až daleko za nimi jsou Afroameričané s šestnácti procenty a nás bělochů je ještě o tři procentní body míň. Život mezi tolika Latinos má své různě zábavné stránky, ale každopádně dokáže člověku otevřít oči, v dobrém, i v tom horším smyslu slova.

Poprvé jsem si toho všimla, když jsme zapsali děti do školky a zapojili se do skupiny školkových rodičů. Všechna příjmení zněla jako Fernandez, Gonzales, Torres nebo Cruz, pak bylo jedno asijské a my. Žádný Smith nebo Jones. Jedinou běloškou byla ředitelka školky, která seděla na recepci a měla na starosti styk s rodiči. Později mi na jednom večírku vysvětlila, že si ji venezuelská majitelka najala hlavně proto, aby byla nehispánskou tváří podniku – hispánští rodiče to prý tak mají radši.

Kdo nemluví španělsky, je Brazilec

Můj nejmladší syn, který do té školky chodí třetím rokem, taky mluví nejhůř ze všech tří synů anglicky. Dlouho jsme si mysleli, že to je prostě proto, že nemá na jazyky talent. Než k nám ovšem přišel na návštěvu spolužák nejstaršího syna, jehož rodiče jsou z Kolumbie a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější