Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Polsku vznikl státní mafiánský systém, říká Havlův přítel a překladatel Jagodziński

Prezentace polského překladu knihy Václava Havla „Prosím stručně“ v Krakově na královském hradě Wawel. S Havel na snímku překladatel Andrzej Jagodzinski. Foto: Marek Pedziwol
Prezentace polského překladu knihy Václava Havla „Prosím stručně“ v Krakově na královském hradě Wawel. S Havel na snímku překladatel Andrzej Jagodzinski. Foto: Marek Pedziwol

Na česko-polské hranici v Českém Těšíně nedávno proběhl festival Kino na hranici. Organizátor jeho literární části, překladatel a kdysi organizátor setkání české a polské opozice Andrzej Jagodziński v rozhovoru popisuje, jaké poměry vládnou v Polsku, a vysvětlil, proč se tam lidé bojí. Ve svém případě nemluví o strachu, ale o pocitu beznaděje. „A to je fakt horší než strach. Já bych se raději bál,“ říká Jagodziński.

Co se v rozhovoru mimo jiné dozvíte:

  • K čemu potřebuje Jaroslaw Kaczyński pět stovek policistů?
  • Čeho se Poláci bojí?
  • Začínají něčím připomínat Švejka?
  • Jak se Andrzej Jagodziński sblížil s českým disentem?
  • Proč mu Dana Němcová tak často vařila polévku?
  • A s kým zažil lásku na první pohled – s Jiřím Němcem, nebo s Václavem Havlem?

Když srovnáte českou a polskou demokracii, kde vidíte situaci pozitivněji?

Rozhodně to pozitivněji vidím v Česku.

Hraje v tom roli i nový český prezident, nebo byste to samé řekl i před půl rokem, když byl hlavou státu Miloš Zeman?

Řekl bych to samé, protože v Polsku už skoro osm let vládne garnitura Práva a spravedlnosti, a to způsobem, jaký tu nebyl od roku 1989. Vlády se u nás střídaly, ale demokratický systém byl v podstatě nedotčený. Teď jsou všechny demokratické instituce v troskách a jen některé se ještě brání, třeba soudy. Ale například Ústavní soud je nelegitimně obsazen, jsou tam lidé, kteří jsou neprávoplatně zvolení. Také na Nejvyšším soudu je polovina soudců, o kterých Evropský tribunál rozhodl, že jsou tam nelegitimně. Veřejnoprávní rozhlas a veřejnoprávní televize se dnes dají srovnávat jenom s komunistickou televizí a s komunistickým rozhlasem, ale v těch nejhorších obdobích.

Co všechno není v Polsku cenzurováno?

Máme ještě svobodná média: soukromé televize a rozhlasové stanice, deníky a časopisy, vycházejí perfektní knihy, hraje se skvělé divadlo. Ovšem všechno bez podpory státních institucí. Zato polská veřejnoprávní média vytváří fiktivní obraz světa, který nemá s realitou nic společného.

Ví to běžný Polák?

Půlka ví a druhá půlka neví. Ta si myslí, že tohle je ta pravá realita. Navíc je tu systém institucionalizovaného zlodějství. V Polsku vznikl státní mafiánský systém a zákony jsou tomu přizpůsobené natolik, že je to jaksi skoro legální.

Kaczyński se bojí

Nazval byste to už diktaturou?

Diktaturou ještě ne. Je to taková

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polsko

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější