Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (434. den): Proč si západní analytici myslí, že drony poslali nad Kreml Rusové

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
  • Jaké jsou argumenty ve prospěch verze, že drony na Kreml vyslali Ukrajinci, a jaké ve prospěch verze s ruským zinscenováním.
  • Pokud ukrajinská armáda útočila drony na ruském území, obvykle si vybírala praktické, ne symbolické cíle.
  • Požár skladů paliva u Kerčského mostu zřejmě zkomplikuje ruskou logistiku.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za středu 3. května. Situace na některých místech už může být jiná.

Oheň na kremelském paláci. Nejvíce komentovanou událostí posledního dne bylo jednoznačně proniknutí dronů za zdi Kremlu, k čemuž došlo v noci na středu. Akci dvou bezpilotních letadel, která letěla s odstupem šestnácti minut, ukončila podle Moskvy ruská protivzdušná obrana.

Jejím hlavním výsledkem jsou virální videa, na kterých je vidět menší požár na mimořádně symbolickém místě – kopuli Senátního paláce, oficiální pracovní rezidence prezidenta, nad kterou vlaje ruská vlajka. Materiální škody jsou malé a zranění nebyla hlášena. Dalších dostupných informací je málo.

V tomto textu si přiblížíme různé verze pozadí této akce, které se mezi analytiky objevily – včetně méně pravděpodobné varianty, že drony poslala na Kreml ukrajinská armáda. A přiblížíme si názory na to, co nyní může následovat.

Mezi nejextrémnější patří scénář, že Rusové využijí novou situaci k útokům vůči sídlům ukrajinské vlády či dokonce k jadernému útoku, po kterém volají ruští nacionalisté. Méně extrémní je možnost, že akce s drony byla cílena na ruské publikum, aby bylo ochotnější snášet pokračující vlnu mobilizace.

Vzhledem k současnému penzu informací můžeme prozatím vyloučit jen jedinou verzi, a to tu, se kterou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější