Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chartu nepodepsal, nebyla prý dost „politická“, konfrontační. Jeho vize neuspěly, vyklidil pole jako zatrpklý Havlův kritik

Emanuel Mandler (1932–2009). Foto: ČTK
Emanuel Mandler (1932–2009). Foto: ČTK

Seriál Česká inteligence 20. století: Člověk nemusel s jeho novinovými komentáři souhlasit, ale na jeho vnitřní konzistenci byl spoleh. Občas se s úsměvem říkalo, že je možná konzistentní až moc a má jenom dvě témata, která obrábí do úmoru: Václava Havla a odsun Němců. Možná to tak zčásti bylo. Především ale celý život signalizoval, že nemá v plánu být konformní vlastně s žádným režimem.

Jako syn židovského otce a matky árijky (nerozvedli se a drželi při sobě, díky tomu otec nemusel do Terezína a přečkal válku) zažil Emanuel Mandler (1932–2009) protektorátní perzekuci. Nesměl třeba chodit do normální školy, ale měl formální povinnost se vzdělávat; výsledkem bylo, že vyrůstal ve zvláštní škole, kde se nedozvídal vůbec nic, což ho poznamenalo i na určitou dobu po válce. „Člověk se těžko odnaučuje zahálce,“ komentoval to před dvaceti lety sestavovatelům antologie životopisných interview s názvem Vítězové? Poražení?.

Hned po válce nastoupil doma v Třebíči na gymnázium; pomáhalo mu, že se už za války otcovým prostřednictvím začal zajímat o politiku. „Myslím, že jsem mnohem víc než většina příslušníků mé generace visel na tom, co se stane a jak se to stane. To bylo přímo z rodiny.“ Vztah k Židům však prý ani po roce 1945 ve městě nebyl dobrý. Otec, před válkou levicový advokát, tam nadále nemohl sehnat místo; všem prý se ulevilo, až když se rodina po třech letech přestěhovala do Prahy.

Ze syna se tam stal během roku uvědomělý svazák. Ze zoufalství, protože prý se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější