Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh Toy Box jsem neznala. Je mi líto, co se jí přihodilo, to by neměl zažít nikdo, říká Alena Mornštajnová

Alena Morštajnová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Alena Morštajnová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Opravdu mě udivilo, že mě někdo podezírá z toho, že jsem vykradla něčí text,“ říká Alena Mornštajnová v prvním rozhovoru ke kauze, v níž byla v souvislosti se svým novým románem Les v domě nařčena z literární krádeže příběhu výtvarnice Toy Box.

Kdy naposledy se literární skandál dostal až na stránky Blesku? Nejen sociálními sítěmi o prvním květnovém víkendu zmítala kauza Alena Mornštajnová vs. Toy Box.

Vše odstartoval text Evy Klíčové v A2larmu. Ta nový román Aleny Mornštajnové Les v domě nařkla z plagiátorství a nemorální inspirace příběhem sexuálního násilí výtvarnice Toy Box, který médium zveřejnilo v roce 2019.

Na sociálních sítích se rozhořel spor mezi příznivci Aleny Mornštajnové a příznivci Toy Box, která k případu také vydala své vyjádření. Následné stručné facebookové vyjádření Aleny Mornštajnové a nakladatelství Host o tom, že její kniha nebyla inspirována skutečným příběhem, bylo vnímané jako necitlivé vůči obětem sexuálního násilí.

V následujících hodinách či dnech se k celé kauze vyjádřily i další osobnosti české literární scény, nejen ve svých facebookových a twitterových příspěvcích. Kauzu v úterý shrnul šéfredaktor literárního měsíčníku Host, spisovatel Jan Němec, v textu Kdo zneužil Toy Box?, den předtím vyšla také reakce šéfredaktora nakladatelství Host Miroslava Balaštíka nazvaná Zneužitá literatura.

Reakce všech stran a zejména nakladatelství Host dále satirickou komiksovou formou glosovala Toy Box, jakož i početní příznivci i odpůrci z obou oponentních táborů. Na Facebooku se také objevilo hned několik vyjádření psychoterapeutů pracujících s oběťmi sexuálního násilí, kteří mluví o vzájemných podobnostech různých případů sexuálního násilí v rodinách.

V této chvíli se už ovšem celá diskuze dostala do fáze, kdy ať jakákoliv strana napíše cokoliv, je to tou druhou zesměšňováno či bagatelizováno. Rozhodli jsme se v této situaci plné vzájemných nařčení dát prostor hlavním aktérkám celé kauzy. Proto dnes přinášíme rozhovor s Alenou Mornštajnovou, rozhovor s Toy Box máme přislíbený na příští týden.

V rozhovoru se dočtete:

  • kde Alena Mornštajnová čerpala informace o tématu sexuálního násilí;
  • jestli jí vadí, že v aktuální kauze byly prozrazeny výrazné peripetie jejího románu;
  • zda znala před psaním románu příběh Toy Box;
  • jak sama vnímá téma sexuálního násilí;
  • proč se její román odehrává v blízkosti lesa;
  • jak vnímá aktuální kauzu kolem její knihy
  • a proč je literatura nebezpečné území.

Čím vás zaujalo téma sexuálního násilí v rodinách? Máte s ním například zkušenost ze svého okolí?

Ve svém blízkém okolí jsem se s ním nesetkala. Měla jsem štěstí, že jsem vyrůstala v bezpečném prostředí. V knize Les v domě je motiv zneužívání a má tam významnou roli, ale jádro knihy je o něčem jiném. Je o lži – je to naznačeno i ve slovní hříčce Les x Lež na začátku knihy.

V té knize všichni lžou, obelhávají sami sebe i ostatní. Lže i vypravěčka knihy a tím přivodí neštěstí někomu jinému. To byl motiv, ze kterého jsem vycházela. Na počátku zrodu knihy stála věta, která zazněla při rozhovoru o lžích, zlu a pomluvách. Zněla nějak takto: „Doma ji kdosi zneužíval a ona to hodila na spolužáka.“

Fakta o tématu jsem čerpala z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Rozhovory

Sexuální násilí a obtěžování

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější