Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Agrese Ruska proti Ukrajině“ – Čína v OSN poprvé hlasovala pro rezoluci kritizující Rusko

Oba lídři, Si i Putin, se vzájemně oslovovali příteli. Jen Si byl ten silnější "přítel". Březnová návštěva čínského prezidenta v Moskvě. Foto: kremlin.ru
Oba lídři, Si i Putin, se vzájemně oslovovali příteli. Jen Si byl ten silnější „přítel“. Březnová návštěva čínského prezidenta v Moskvě. Foto: kremlin.ru

Zástupci Číny poprvé od začátku války na Ukrajině hlasovali v rezoluci OSN pro text, který odsoudil Ruskou federaci. Peking navíc není jediným ze zemí s dosavadním umírněným postojem k Rusku, kdo se tentokrát od Moskvy odvrátil. Na soudy, zda to vypovídá o razantní změně přístupu ke Kremlu, je však patrně brzy.

Hlasování ve Valném shromáždění OSN z minulého týdne vyvolalo otázku o možné změně pozice Pekingu k Moskvě, kterou čínský prezident na začátku března osobně navštívil.

Pro rezoluci, která se netýkala přímo Ruska a jeho války na Ukrajině – rezoluci o spolupráci OSN s Radou Evropy –, hlasovalo 122 zemí. Mezi hlasy pro se ale kromě tradičních spojenců Ukrajiny objevila i Čína a řada dalších s Kremlem spíše spřátelených zemí, jako jsou Kazachstán, Arménie, Indie, Brazílie nebo Turecko, které se v případech rezolucí kritizujících v posledním roce války Rusko většinou zdržují hlasování.

Přijatý dokument odkazuje na „bezprecedentní výzvy“, kterým Evropa čelí po zahájení loňské ruské invaze na Ukrajinu, ale také ve spojitosti s dřívější agresí Moskvy vůči Gruzii. Vyzývá také ke „kompenzacím“ škod, které oběti ruské invaze utrpěly doslova po „agresi Ruské federace proti Ukrajině“.

Hlasování se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější