Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč přišla tak pozdě? Ruská opozice přijala deklaraci proti válce a Putinovi. Bez Navalného

Titulní strana Deklarace ruských demokratických sil. Zdroj: petice na change.org
Titulní strana Deklarace ruských demokratických sil. Zdroj: petice na change.org

Analýza: To tady ještě nebylo – úplný odchod ruských vojsk ze všech okupovaných území Ukrajiny, váleční zločinci před soud, odškodnění… Ruská inteligence se po více než roce probudila a alespoň někteří její představitelé se dohodli na společném postoji k ruské válce proti Ukrajině. V Rusku jejich nejnovější počin příliš nezaujal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nebyl to první velkolepý sjezd ruské opozice. A jeho praktické důsledky budou podobné jako u těch předchozích – patrně skoro žádné. Je celkem jedno, zda se ruští emigranti scházejí jako tentokrát v Berlíně nebo jako minule v lotyšské Rize. A zda se akce koná jako „lidskoprávní konference“ nebo „národní sněm“.

Podpis společné deklarace o spolupráci a odporu vůči současnému ruskému režimu na bezvýchodnosti situace ruských odpůrců Putinova režimu nic nezmění. Tím spíš, že hlavní tvář ruské opozice Alexej Navalnyj dokument nepodepsal a své představitele, sám zavřen v cele, na akci neposlal.

Alexej Navalnyj je stále za mřížemi a zdá se, že dokud bude v Rusku u moci Vladimir Putin, zůstane za nimi. Foto: Jevgenija Novoženinová, Reuters

Dvoudenní berlínskou akci organizoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Analýza

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější