Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přála bych si, aby lidé asistenční psy nelitovali, říká zakladatelka neziskové organizace Helppes

Zakladatelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zakladatelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zuzana Daušová založila neziskovou organizaci, která pomáhá lidem s různým typem postižení být soběstační a žít plnohodnotný život. To vše prostřednictvím speciálně vycvičených psů, kterých její organizace Helppes za dobu svého fungování vycvičila téměř tři sta. V rozhovoru pro Deník N popisuje, co se za posledních třicet let v práci s asistenčními psy změnilo, jak probíhá jejich výcvik a proč je nemůžete hladit, když je potkáte na ulici.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se pozná, který pes je vhodný pro práci asistenčního psa?
  • Jak vypadá život takového zvířete?
  • Pro jaký typ hendikepu je nejtěžší psa vycvičit?
  • A jak dlouho takový trénink trvá?

Výcviku asistenčních psů se věnujete už dlouhou řadu let. Proměnila se za tu dobu nějak vaše práce?

Určitě ano. Před třiceti a více lety tady byli vlastně jenom psi vodicí, vůbec se nevědělo, že se dají cvičit i pro jiné typy hendikepů. To přišlo až koncem devadesátých let.

Když už jsem měla o dalších typech výcviků informace ze zahraničí, založila jsem v roce 2001 organizaci Helppes. Ne každý pes se na vodění lidí se zrakovým postižením hodí, proto bylo možné ty, kteří pro to nebyli, zařadit do jiného výcviku.

Pes musí být v první řadě v práci šťastný a spokojený. V momentě, kdy je ve stresu a necítí se dobře, to nikdy nemůže fungovat. Výcvik je totiž jen jedna část, ale to nejpodstatnější je vztah s daným člověkem, s klientem. A samozřejmě pes, který se v práci najde a dělá ji rád, si vytvoří vztah daleko lepší, pevnější a hlubší, než když dělá práci, pro kterou se nehodí.

Jak vybíráte ty psy, kteří se pro práci asistenčního psa hodit budou?

Dřív jsme dávali přednost starším psům, to se ale změnilo s příchodem covidu –⁠ lidé si psy rozebrali z útulků, takže jsme začali s větším nákupem štěňat. Už když nám štěňata přivezou, poznáme, které musíme odmítnout. Hlavním faktorem je,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější