Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nechme nejmladší, ať i oni mohou ovlivnit, jak se v Česku bude žít. O budoucnosti často rozhodují senioři

Narovnejme systém tím, že dáme volební právo všem, nějakou formou i dětem. Ilustrační foto: ČTK
Narovnejme systém tím, že dáme volební právo všem, nějakou formou i dětem. Ilustrační foto: ČTK

Komentář Martina Lobotky: Diskusím ve veřejnému prostoru (opět) dominují důchody. Navzdory příšernému vývoji rozpočtu, jehož deficit za první čtvrtletí ve výši 166 miliard korun přesáhl souhrnný deficit rozpočtu za roky 2013 a 2014, jsme byli svědky tahanic o tom, zda se má zachovat tempo valorizace důchodů, nebo zda se má v situaci, kdy se české veřejné finance dostávají na řeckou cestu, přece jenom mírně snížit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nakonec zvítězila druhá možnost, ale od předsedy největší opoziční strany jsme se dozvěděli, že vyžene důchodce demonstrovat do ulic, a od (dnes už) bývalého prezidenta, že jsme špatný stát, neboť „šetříme na důchodcích“.

Když si uvědomíme, že jsou důchodci jedinou skupinou na výplatní pásce státu, která má zákonem garantovanou valorizaci, nelze se nezeptat: proč se jim ve fiskální politice tak nadbíhá? Odpověď je nasnadě: starobních důchodců bylo u nás ke konci minulého roku 2,37 milionu. A každý z nich má volební právo.

Jenže v České republice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější