Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Co prezident Pavel uviděl v Boroďance a koho potkal v Buči

Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Boroďance. Foto: Petra Procházková, Deník N
Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Boroďance. Foto: Petra Procházková, Deník N

První den návštěvy prezidenta Petra Pavla na Ukrajině začal sirénou. On, prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, jejich početní a po zuby ozbrojení ochránci a členové delegací ji neslyšeli. Byli ještě na cestě z Prahy a Bratislavy do Kyjeva. Nás, kteří jsme na jejich vlak čekali na nenápadném nádraží nedaleko ukrajinské metropole, probudila už nad ránem a nevěstila nic dobrého.

Prezident Petr Pavel měl poprvé možnost na vlastní oči vidět destrukci civilních objektů a osobně pocítit zlobu Ukrajinců, když přicestoval na první návštěvu Ukrajiny v roli hlavy státu. Od roku 2013 jde o první návštěvu českého prezidenta na Ukrajině.

Bezpečnostní opatření byla zcela mimořádná i proto, že jde o první společnou návštěvu prezidentů dvou států – vlakem s Pavlem přijela i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která ale za poslední rok byla na Ukrajině už podruhé.

Jen pár hodin před tím, než vystoupili ze svých vagonů, zahynulo v ukrajinské Umani po ruském raketovém útoku nejméně sedmnáct lidí, v Dnipru dva. Rakety vypálené z ruských letounů Tu-95 z oblasti nad Kaspickým mořem na Kyjev sice před metropolí zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana, ale mimo hlavní město jsou následky mnohem horší.

Později proto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Ukrajina po roce ruské agrese

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější