Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lesy ČR dohání stíny minulosti. Odhalujeme pozadí sporu, který může státní podnik připravit o stamiliony

Dřevo ze státních lesů je neobyčejně lukrativní komodita, o kterou byl vždy zájem. Někdy až příliš intenzivní. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dřevo ze státních lesů je neobyčejně lukrativní komodita, o kterou byl vždy zájem. Někdy až příliš intenzivní. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Lesům ČR hrozí, že budou muset platit pohledávku ve výši téměř tři čtvrtě miliardy korun. Letos se kvůli ní státní podnik ocitl i v exekuci, kterou se prozatím podařilo odvrátit dovoláním u Nejvyššího soudu. Spor ale nekončí. Jak Deník N zjistil, jeho kořeny spočívají v jednom z nejkontroverznějších momentů polistopadové historie státních lesů. To začalo odvoláním původního ředitele v roce 2003, po kterém následovalo období tendrů kritizovaných za netransparentnost.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je to historie, na kterou by v královéhradecké centrále Lesů ČR nejraději zapomněli. Jenže nemohou. Připomíná se tím nejméně příjemným způsobem – hrozbou, že státní podnik bude muset zaplatit sumu, která i pro něj, přestože je zvyklý počítat v miliardách, něco znamená.

Jak už Deník N popsal, začátkem letošního roku se Lesy ČR ocitly v exekuci. Jen jistina, tedy původní pohledávka, činila více než tři sta milionů korun. S úroky od roku 2009 jde ale o zhruba dvojnásobnou částku. Věřitelem je společnost Veronex. O té a o vzniku pohledávky bude řeč dále.

Vedení státních Lesů si prozatím může oddechnout. Nejvyšší soud totiž v dubnu zrušil rozsudek, na jehož základě Veronex lesy do exekuce poslal. „Lesy ČR podaly obratem návrh na zastavení exekuce, neboť zrušením předchozích rozsudků došlo k zániku exekučního titulu, a odpadl tak důvod pro vedení exekuce,“ napsala mluvčí LČR Eva Jouklová.

„Rozsudek byl pro Lesy ČR příznivý,“ napsala také Jouklová. To je jistě pravda, ale jen částečná. Jedná se totiž pouze o dílčí úspěch ve vleklé právní bitvě, která stále nekončí. A za druhou stranu sporu se už jednou postavil Ústavní soud.

Skončil ředitel, začaly spory

Oč v soudní přetahované jde? Její prvopočátek se odehrál před téměř dvaceti lety. Jedno zářijové pondělí v roce 2003 se do své kanceláře po dovolené vrátil tehdejší generální ředitel Lesů ČR Jiří Oliva. A čekalo ho nepříjemné překvapení – odvolání z funkce podepsané tehdejším ministrem zemědělství za ČSSD Jaroslavem Palasem.

„Tam nebyl žádný problém z naší strany, důvody ze strany ministerstva byly naprosto zástupné,“ říká dnes Oliva. Je mu jedenasedmdesát, situaci v branži stále sleduje. Párkrát měsíčně dojíždí z domovských východních Čech do pražského Suchdola přednášet a zkoušet budoucí lesníky na Českou zemědělskou univerzitu.

Jeho odvolání vyvolalo poprask. Oliva totiž podnik po pádu komunismu zakládal a vedl ho jedenáct let. Palas svůj krok zdůvodnil právě dobou, kterou ředitel ve funkci strávil, a také „horším hospodářským výsledkem“. Už tehdy se ale v médiích spekulovalo o tom, že jde hlavně o to, otevřít cestu k zakázkám pro nové zájemce. Palasovým poradcem byl totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější