Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Rajchlem ne, s Trikolorou ano. Co znamenají Okamurovy námluvy pro příští volby

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Hnutí SPD pro nadcházející dvoje volby domlouvá spolupráci s Trikolorou. Naopak nápad na společné kandidátky s Rajchlovou stranou PRO zavrhlo. I tak podle expertů dochází oproti minulosti mezi podobnými subjekty k posunům směrem k větší spolupráci. Pokud by se jim společný postup podařil, může jít o jeden z důležitých faktorů pro příští sněmovní volby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hnutí SPD nedávno oznámilo, že v krajských a evropských volbách nebude spolupracovat se subjekty, které podporují členství Česka v Evropské unii. To by samo o sobě nebylo přelomovou zprávou, kdyby ve stejný okamžik předseda hnutí Tomio Okamura neoznačil za prounijní stranu subjekt PRO 2022.

Tato nová politická formace vedená právníkem Jindřichem Rajchlem se v posledních týdnech dostala do centra pozornosti například pořádáním protivládních demonstrací a výhrůžkami blokací veřejných budov. Poprvé se také objevila samostatně ve volebním modelu renomované agentury, konkrétně v březnových číslech Kantar CZ, která jí přisoudila tři procenta voličů. O měsíc později to zopakovala – stejná agentura jí naměřila dvě procenta.

Také v souvislosti s tímto hnutím se pro příští volby začala řešit možná spolupráce a spojování mezi protestními či radikálními uskupeními blíže pravé části politického spektra, a to po vzoru úspěšné kandidatury občanských demokratů, lidovců a TOP 09 ve formaci Spolu.

V případě Okamurova hnutí a Rajchlovy strany se zdá být jasno –⁠ a to jak pro volební klání, která Česko čekají v příštím roce, tak i pro dlouhodobější horizont. Deníku N to řekl sám předseda SPD Okamura.

„Budeme rádi spolupracovat s každou stranou, která je demokratická a chce ukončit konání škodlivé Fialovy vlády. Ale co se týče společných kandidátek, usnesení zní jasně. Chceme spolupracovat s euroskeptickými stranami,“ říká.

„Každá strana ve volbách spolupracuje s tím, s kým má v základních bodech programové přesahy. V nich nesmí být rozpory,“ vysvětluje ještě Okamura a dodává: „Co byste jako novináři řekli, pokud bychom na kandidátkách měli lidi, kteří jsou probruselští a prosazují bruselskou politiku? To byste si na nás smlsli.“

Dopad na volby

Okamura tak zavřel dveře pro možnou předvolební spolupráci, o níž se v posledních týdnech spekulovalo. SPD nyní jedná o společných kandidátkách pro krajské i evropské volby s Trikolorou.

Tato spolupráce se Okamurovu hnutí osvědčila již loni na podzim v komunálních volbách. „Poprvé jsme se dostali do pražského magistrátu, uspěli jsme v městských částech, výrazně jsme posílili v Brně. Ani média na této spolupráci nic nenašla, takže je již prověřená, a to i programově,“ vypočítává předseda SPD.

Možná spolupráce, nebo dokonce integrace v této části politického spektra je jedním z témat, o nichž se v poslední době diskutuje. Mluvili o ní například zástupci SPD, Trikolory a PRO na veřejné debatě Hovory na pravici a řeší ji i příznivci různých protivládních subjektů.

Velký význam mohou tyto debaty mít zejména ve vztahu ke sněmovním volbám, které Česko čekají na podzim 2025. Mohlo by jít o jeden z dílčích faktorů, které ovlivní, zda bude mít současný kabinet příležitost pokračovat.

„Může to mít vcelku zásadní dopad na výsledky voleb, kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější